aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 6 sneetjes toastbrood (pain de mie)
    • 4 el olijfolie
    • 2 el mosterd
    • 3 el gehakte kervel
    • 2 grote aardappelen
    • 4 zalmfilets van 170 gr (uit het staartstuk)
    • Boter
    • 2.5 dl witte wijn
    • 2 sjalotjes
    • 1 tomaat
    • 2.5 dl room
    • Peper
    • Zout
    • Citroensap

  • Bereiding:

    • Ontkorst het toastbrood en maal het fijn of wrijf het door een zeef
    • Doe hierbij 1 el olijfolie, de mosterd en de gehakte kervel
    • Houd een paar kerveltakjes over voor het garnituur
    • Schil de aardappelen en steek er met een appelboor een cilinder uit
    • Schaaf de aardappels in dunne ronde plakjes en fruit deze plakjes even in de
      resterende olie om het verkleuren te voorkomen
    • Strijk de zalmfilets in met de kervelpasta en leg hierop de aardappelplakjes
      dakpansgewijs, zodat u een schubstruktuur bekomt
    • Strijk een ovenschaal in met boter en leg hierin de zalm
    • Zet de oven op de grillstand en plaats de schaal ongeveer 15 tot 20 minuten in
      het midden van de oven
    • Laat ondertussen de witte wijn met de gehakte sjalotjes inkoken tot het vocht
      bijna volledig verdampt is
    • Pel en ontpit de tomaat en snijd ze in stukjes
    • Voeg de room bij de ingekookte wijn en laat nog even verder inkoken tot u een
      gladde saus bekomt
    • Breng het geheel op smaak met peper, zout en citroensap
    • Voeg daarna de tomaat toe
    • Schik de zalmfilets op de borden, lepel er de saus rond en versier met
      kerveltakjes
    • Lekker met een Pinot Blanc