Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 2 uien
    • 2 preiwitten
    • Boter
    • 1 kg witlof
    • 1 1/2 liter gevogeltebouillon
    • 1 kruidenbuiltje (1 takje tijm, 2 blaadjes laurier, peterselie)
    • 30 gr bloem
    • 1 dl room
    • 2 eierdooiers
    • Enkele kervelplukjes


  • Bereiding:

    • Snijd de uien en de preiwitten fijn en stoof beide in gesmolten boter aan
      tot de prei glazig wordt
    • Houd 2-3 struikjes witlof apart voor de versiering, voeg de rest van het
      fijngesneden witlof aan de prei toe en laat 2 minuten meestoven
    • Schenk er de gevogeltebouillon bij
    • Voeg het samengebonden kruidenbuiltje toe en maak het aan de rand van de
      kookpot vast
    • Laat de soep in een afgesloten pan in ± 30 minuten gaar worden
    • Maak intussen een roux: smelt 15 gr boter, neem de pan van het vuur, spatel
      er de bloem door en laat die op het vuur al roerend enkele minuten drogen
    • Voeg, als de soep bijna gaar is, de roux al roerend toe en laat die even
      meekoken
    • Verwijder het kruidenbuiltje en mix de soep
    • Zeef de soep daarna door een fijne zeef
    • Laat alles weer aan de kook komen, schuim af en breng op smaak met zout
    • Verwarm de borden voor
    • Snijd voor de afwerking de overige stukjes witlof fijn en stoof ze in boter
      aan tot ze lichtjes glazig zijn
    • Maak een liaison: roer de eierdooiers met de room los
    • Dien de Witlof velouté op in een diep, warm bord met een eetlepel
      gestoofd witlof
    • Giet er de warme soep over en voeg een scheutje liaison toe
    • Versier met enkele plukjes kervel