Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 2 uien
- 2 preiwitten
- Boter
- 1 kg witlof
- 1 1/2 liter gevogeltebouillon
- 1 kruidenbuiltje (1 takje tijm, 2 blaadjes laurier, peterselie)
- 30 gr bloem
- 1 dl room
- 2 eierdooiers
- Enkele kervelplukjes
-
Bereiding:- Snijd de uien en de preiwitten fijn en stoof beide in gesmolten boter aan
tot de prei glazig wordt - Houd 2-3 struikjes witlof apart voor de versiering, voeg de rest van het
fijngesneden witlof aan de prei toe en laat 2 minuten meestoven - Schenk er de gevogeltebouillon bij
- Voeg het samengebonden kruidenbuiltje toe en maak het aan de rand van de
kookpot vast - Laat de soep in een afgesloten pan in ± 30 minuten gaar worden
- Maak intussen een roux: smelt 15 gr boter, neem de pan van het vuur, spatel
er de bloem door en laat die op het vuur al roerend enkele minuten drogen - Voeg, als de soep bijna gaar is, de roux al roerend toe en laat die even
meekoken - Verwijder het kruidenbuiltje en mix de soep
- Zeef de soep daarna door een fijne zeef
- Laat alles weer aan de kook komen, schuim af en breng op smaak met zout
- Verwarm de borden voor
- Snijd voor de afwerking de overige stukjes witlof fijn en stoof ze in boter
aan tot ze lichtjes glazig zijn - Maak een liaison: roer de eierdooiers met de room los
- Dien de Witlof velouté op in een diep, warm bord met een eetlepel
gestoofd witlof - Giet er de warme soep over en voeg een scheutje liaison toe
- Versier met enkele plukjes kervel
- Snijd de uien en de preiwitten fijn en stoof beide in gesmolten boter aan