aantal personen: 4


Ingrediënten


  • 300 gr Chinese rijst

  • 25 gr gedroogde Chinese champignons

  • 600 gr mager varkensfilet

  • Zout

  • 2 el zetmeel

  • Bosje jonge uitjes

  • 1 teentje knoflook

  • 10 gr verse gember

  • 1 Chinese kool

  • 250 gr wortelen

  • 2 el olie

  • 1 el sesamolie

  • 4 el sojasaus

  • 3 el rijstwijn (of droge sherry)

  • 1 tl suiker

  • 1 el chilisaus

  • 4 el instant bouillon

  • Bosje bieslook

Bereiding:


  • Was de rijst verschillende keren tot het water min of meer helder wordt

  • Doe hem in een kookpan met dikke bodem met iets meer dan 2 keer het volume aan water

  • Breng het water aan de kook en laat 15-20 minuten koken zonder deksel tot het water bijna volledig is verdampt

  • Zet de pan van het vuur, span er een theedoek over en zet er een deksel op

  • Laat nog 20 minuten verder stomen

  • Laat de champignons weken in een kommetje met lauw water

  • Snijd het vlees in dunne plakjes, bestrooi ze lichtjes met zout en wentel ze vervolgens in het zetmeel

  • Maak de groenten schoon, snijd de jonge uitjes in ringen, hak de knoflook en de gember heel fijn

  • Snijd de chinese kool in stukjes van 3 cm en snijd de wortelen in dikke julienne

  • Verhit de olie in de chinese wok of grote braadpan, schud het overtollig zetmeel van het vlees en bak de stukjes in porties 2 minuten in de hete olie onder voortdurend roeren

  • Schep de vleesplakjes met een schuimspaan uit de pan

  • Fruit de uitjes, de knoflook en de gember in de overblijvende olie en voeg de uitgeknepen champignons, de groenten en de sesamolie toe

  • Laat nog gedurende 3 minuten bakken onder voortdurend roeren op een hoog vuur

  • Doe het vlees er weer bij en roer de sojasaus, de rijstwijn, de suiker, de chilisaus en de bouillon erdoor

  • Bestrooi met gehakte bieslook en serveer met gestoomde rijst