aantal personen: 4
Ingrediënten
-
300 gr Chinese rijst -
25 gr gedroogde Chinese champignons -
600 gr mager varkensfilet -
Zout -
2 el zetmeel -
Bosje jonge uitjes -
1 teentje knoflook -
10 gr verse gember -
1 Chinese kool -
250 gr wortelen -
2 el olie -
1 el sesamolie -
4 el sojasaus -
3 el rijstwijn (of droge sherry) -
1 tl suiker -
1 el chilisaus -
4 el instant bouillon -
Bosje bieslook
Bereiding:
-
Was de rijst verschillende keren tot het water min of meer helder wordt -
Doe hem in een kookpan met dikke bodem met iets meer dan 2 keer het volume aan water -
Breng het water aan de kook en laat 15-20 minuten koken zonder deksel tot het water bijna volledig is verdampt -
Zet de pan van het vuur, span er een theedoek over en zet er een deksel op -
Laat nog 20 minuten verder stomen -
Laat de champignons weken in een kommetje met lauw water -
Snijd het vlees in dunne plakjes, bestrooi ze lichtjes met zout en wentel ze vervolgens in het zetmeel -
Maak de groenten schoon, snijd de jonge uitjes in ringen, hak de knoflook en de gember heel fijn -
Snijd de chinese kool in stukjes van 3 cm en snijd de wortelen in dikke julienne -
Verhit de olie in de chinese wok of grote braadpan, schud het overtollig zetmeel van het vlees en bak de stukjes in porties 2 minuten in de hete olie onder voortdurend roeren -
Schep de vleesplakjes met een schuimspaan uit de pan -
Fruit de uitjes, de knoflook en de gember in de overblijvende olie en voeg de uitgeknepen champignons, de groenten en de sesamolie toe -
Laat nog gedurende 3 minuten bakken onder voortdurend roeren op een hoog vuur -
Doe het vlees er weer bij en roer de sojasaus, de rijstwijn, de suiker, de chilisaus en de bouillon erdoor -
Bestrooi met gehakte bieslook en serveer met gestoomde rijst