Aantal personen: 2
Ingrediënten
- 3 stevige uien
- 40 gr boter
- 100-150 gr ham
- 1 teentje look
- 2 eetlepels bloem
- 4 dl (kippe)bouillon
- 2 dl bier klassiek van 1628 (de Drie Hoefijzers)
- 4 eetlepels geraspte (jong)belegen Goudse kaas
- 2 eetlepels Groninger mosterd
- 1 eierdooier
- 3 eetlepels melk
- Zout
- Peper
- Peterselie
- Kervel
Bereiding:
- Snijd de uien in uiterst smalle ringen
- Fruit deze ringen in de hete boter tot ze zacht zijn en ook al wat kleur hebben gekregen
- Schep er de gekookte, tot grove kruimels gehakte ham door
- Pers er de look erboven uit en roer alles goed door
- Strooi er door een zeef de bloem over en roer alles opnieuw krachtig door
- Schenk er, onder opnieuw voortdurend roeren, de (kippen)bouillon en het bier Klassiek bij
- Blijf roeren tot een gebonden soep is verkregen
- Laat die enkele minuten zachtjes koken
- Klop nu de kaas en de mosterd onder de soep
- Roer de eierdooier en de melk in een kom goed los en voeg er 3 eetlepels hete soep aan toe
- Schenk dit mengsel door de soep en roer het nogmaals krachtig door
- Neem hierna onmiddellijk de pan van het vuur en voeg naar smaak peper en zout toe
- Roer ook nog 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 2 theelepels fijngehakte kervel onder de soep
- Eet hierbij warm en knapperig stokbrood