aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:


    • Voor de kruiden-boter:

    • 2 el gesnipperde sjalotjes

    • 2 dl rode wijn

    • Peper

    • Zout

    • 200 gr zachte boter

    • 1 el gesnipperde dragon

    • 1 el gehakte peterselie
      Voor de tournedos:

    • 250 gr oesterzwammen

    • Boter

    • Zout

    • Peper uit de molen

    • 1 el gesnipperde sjalotjes

    • Gesnipperde bieslook

    • 4 tournedos van 150 gr elk

    • 4 reepjes gezouten spek zonder zwoerd, van 2 mm dik

    • Gefrituurde aardappelnootjes of -blokjes

    • 1 bosje waterkers


  • Bereiding:

    • De dag voordien:

    • Bereid de kruiden-boter

    • Stoof 2 eetlepels sjalotjes in een nootje boter en roer voortdurend om, zodat ze niet verkleuren

    • Bevochtig met de wijn

    • Breng op smaak met peper en laat uitkoken tot er nog ongeveer 2 eetlepels sjalot en vocht over is

    • Laat afkoelen

    • Voeg de sjalot bij de 200 gr zachte boter, en meng met de dragon en de peterselie

    • Kruid nu met wat zout

    • Rol de kruiden-boter tot een cylinder en vetvrij papier of aluminiumfolie en leg ze in de koelkast

      De dag zelf:


    • Borstel de oesterzwammen schoon (was ze zeker niet, dan verliezen ze hun fijne smaak) en haal de steeltjes eraf

    • Snijd ze in reepjes in de richting van de plaatjes

    • Bak ze kort en hevig in een grote noot boter

    • Controleer de kruiding

    • Voeg er een eetlepel sjalot aan toe en roerbak ongeveer 2 minuten

    • Strooi de bieslook over de champignons

    • Houd de champignon-ragout warm

    • Bind de reepjes gezouten spek met keukentouw rond de tournedos

    • Kruid ze

    • Bak de tournedos daarna kort in warme boter en houd ze warm

    • Verwarm de helft van de kruiden-boter, roer goed, maar zorg ervoor dat ze niet volledig smelt

    • Schik een lepel oesterzwammenragout op een groot bord en leg hierop een tournedos

    • Leg er een plakje resterende kruiden-boter op

    • Werk af met een plukje waterkers

    • Lepel rond de champignons nog wat kruiden-boter

    • Serveer bij dit gerecht gefrituurde aardappel-nootjes of -blokjes en drink hierbij een glaasje rode Bourgogne