aantal personen: 4


  • Ingrediënten:


    • 1 bosuitje

    • 1 waspeentje (ca. 50 g)

    • Stukje courgette (ca. 50 g)

    • 55 g boter

    • 1/2 theelepel oregano

    • 1 teentje knoflook

    • Zout

    • Peper

    • 4 tournedos (ca. 125 g p/s)

    • 8 plakjes rauwe ham (ca. 100 g)

    • 1 dl vleesfond

    • 3 eetlepels rode port of sinaasappelsap


  • Bereiding:


    • Bosuitje schoonmaken en snipperen

    • Wortel en courgette schoonmaken, wassen en in luciferdunne reepjes snijden

    • Reepjes in heel kleine blokjes snijden

    • In (koeke)pan 1 eetlepel boter verhitten

    • Bosui, wortel, courgette en oregano ca. 3 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen

    • Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 2 minuten meebakken

    • Op smaak brengen met zout en peper

    • Groentenmengsel op keukenpapier laten uitlekken

    • Met scherp mes in elke tournedos aan 1 kant diepe inkeping maken, zodat zakje ontstaat

    • Tournedos vullen met groentenmengsel en weer dichtvouwen

    • Telkens 2 plakjes ham op aanrecht uitspreiden, zodat ze elkaar in lengte iets overlappen

    • Plakjes in breedte dubbelvouwen, zodat lange smalle repen ontstaan

    • Elke tournedos rondom omwikkelen met hamreep

    • Tournedos tot gebruik afgedekt in koelkast leggen

    • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen

    • Vijf borden voorverwarmen

    • Tournedos droogdeppen met keukenpapier

    • In (koeke)pan rest van boter verhitten

    • Tournedos in ca. 6 minuten rose bakken, halverwege keren

    • Tournedos bestrooien met zout en peper

    • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden

    • Fond en port aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren

    • Jus al roerend

    • in ca. 3 a 4 minuten iets laten inkoken

    • Jus over borden verdelen

    • Tournedos erin leggen

    • Serveren met pommes frites en broccoli