De goede koolhydraten die vet gedrukt zijn mogen ook in een vetmaaltijd gegeten worden. De rest alleen in de koolhydraat maaltijden.

GI

110

103

100

95

95

95

90

85

85

85

85

85

85

80

80

80

80

75

70

70

70

70

70

70

70

70

70

65

65

65

65

65

65

65

60

60

60

60

55

55

Slechte
koolhydraten


Maltose (Bier)

Dadelstroop

Glucose/dextrose/druivensuiker

Aardappels uit de oven, frites

Rijstebloem

Gemodificeerd zetmeel

Aardappelpuree, chips

Honing

Zeer wit brood (hamburger)

Gekookte wortelen

Cornflakes, popcorn

Druivensap, gedroogde dadels

Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst

Tuinbonen (gekookt)

Chips

Tapioca meel (Cassave)

Gedroogde dadels

Pompoen, watermeloen

Suiker

Wittebrood (stokbrood)

Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)

Candybars

Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap

Cola, frisdranken

Koekjes

Witte rijst

Noedels, ravioli

Couscous

Jus d’orange (industrieel)

Rozijnen

Bruin brood

Aardappels in de schil

Rode biet

Jam met suiker

Verse dadels

Griesmeel

Langkorrelige geraffineerde rijst

Banaan, meloen, lychees

Witte pasta, zacht gekookt

Zandgebak

GI

50

50

50

50

50

50

45

45

45

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

35

35

35

35

35

35

30

30

30

30

30

30

30

30

22

22

22

22

22

20

20

15

15

15

15

10

10

10

Goede
koolhydraten


Bruinbrood verrijkt met extra zemelen

Boekweitmeel, boekweitflensjes

Zilvervlies rijst, basmati rijst

Erwtjes uit blik

Bataat, mango

Volkoren pasta

Capucijners

Spaghetti, al dente

Gekookte bulgur

Druiven

Verse doperwtjes

Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)

Chinese kleefrijst

Vers geperst sinaasappelsap

Biologische appelsap

Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)

Pompernikkel (donker roggebrood)

Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood

Volkorenpasta (al dente)

Bruine bonen

Vijgen, gedroogde abrikozen
Laksa (mie van mungbonen)

Indiaase wilde mais

Wilde rijst

Quinoa


Sinaasappel, peer
Rauwe wortelen

Melkproducten
Witte bonen, kidney bonen

Bruine en gele linzen

Kikkererwten

Perzik, appel
Sperziebonen

Soja vermicelli

Vruchtenjam zonder suiker
Groene linzen

Bittere chocolade (min. 72% cacao)

Gele en groene spliterwten

Kers, pruim, grapefruit

Fructose
Soja bonen, gekookt

Tofu/tahoe

Walnoten, pinda’s

Verse abrikozen
Knolselderij

Ui, knoflook

bladgroente, tomaten, aubergines, courgettes etc.