Hoeveelheid: ± 50 stuks, 2 bakplaten


  • Ingrediënten

    • 200 gr bloem
    • 120 gr boter
    • 100 gr bruine basterdsuiker
    • 1/2 theelepel bakpoeder
    • 6 gr speculaaskruiden = 1 eetlepel
    • Zout
    • Zo nodig 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken
    • ± 50 gr amandelen


  • Bereiding:

    • Hak of snipper de amandelen, pel ze niet
    • Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar
    • Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en
      kneed alles met een koele hand door elkaar
    • Meng er de amandelen en zo nodig de melk door
    • Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het
      deeg:
    • Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of
      aardappelmeel
    • Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het
      overtollige deeg weg
    • Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het
      aanrecht
    • Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem
    • Rol het deeg uit tot een lap van ± 1/3 cm dikte
    • Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een
      ander vormpje
    • Beboter de bakplaat
    • Verwarm de oven 10 minuten voor op ± 180°C
    • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in
      ± 20 minuten gaar
    • Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat
      klaar
    • Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede
      bakplaat erin
    • Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een
      taartrooster of omgekeerd op het aanrecht