Hoeveelheid: ± 50 stuks, 2 bakplaten
-
Ingrediënten- 200 gr bloem
- 120 gr boter
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 6 gr speculaaskruiden = 1 eetlepel
- Zout
- Zo nodig 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken
- ± 50 gr amandelen
-
Bereiding:- Hak of snipper de amandelen, pel ze niet
- Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar
- Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en
kneed alles met een koele hand door elkaar - Meng er de amandelen en zo nodig de melk door
- Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het
deeg: - Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of
aardappelmeel - Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het
overtollige deeg weg - Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het
aanrecht - Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem
- Rol het deeg uit tot een lap van ± 1/3 cm dikte
- Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een
ander vormpje - Beboter de bakplaat
- Verwarm de oven 10 minuten voor op ± 180°C
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in
± 20 minuten gaar - Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat
klaar - Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede
bakplaat erin - Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een
taartrooster of omgekeerd op het aanrecht