-
Ingrediënten:
-
1 liter donkere bouillon -
6 licht gekneusde zwarte peperkorrels -
1 takje verse tijm -
1 laurierblad -
1 kleine ui -
4 kruidnagels -
40 gr boter -
50 gr rookspek in blokjes -
3 eetlepels grofgesnipperde ui -
2 worteltjes in plakjes -
40 gr bloem -
4 grote rijpe tomaten -
Kruidenazijn -
1-2 theelepels suiker -
Zwarte peper uit de molen -
Evt. 1-2 eetlepels rode port
-
-
Bereiding:
-
Breng de bouillon aan de kook en voeg de peperkorrels, de tijm, het laurierblad
en het met kruidnagels bestoken uitje toe -
Laat dit tot de helft inkoken -
Zeef de saus en laat haar tot lauwwarm afkoelen -
Smelt de boter en bak het rookspek -
Voeg, voordat het spek donker wordt, de uisnippers en de wortels toe en laat
licht fruiten tot de ui begint te kleuren -
Voeg de bloem toe en schep alles goed om -
Blijf daarna roeren tot de bloem goudbruin is gekleurd -
Neem de pan dan van het vuur en blijf de inhoud 1 minuut omscheppen -
Zet de pan op een laag vuur en voeg beetje bij beetje de bouillon toe -
Blijf goed roeren tot een goed gebonden saus ontstaat -
Doe de in stukken gesneden tomaat erbij en laat de saus 20 minuten zachtjes
pruttelen -
Zeef de saus en breng haar op smaak met azijn, suiker en wat peper -
Voeg daarna de port toe -
Dit is een delicatesse bij gebraden rund- of lamsvlees, gebraden ree, hert en
wildzwijn
-