aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- 20 middelgrote sint-jakobsvruchten met oranje kuit
- 1/2 teentje geplette knoflook
- 1 koffielepel kerrie
- Boter
- 2 dl kippebouillon
- 1 mooie rijpe tomaat, gepeld en ontpit
- 1 groene appel (Granny Smith)
- Sap van 1 citroen
- Peper van de molen
- Zout
- 2 dl room
- Dragonazijn
- 1/2 busseltje verse dragon
-
Bereiding:
- Was de sint-jakobsvruchten en laat ze uitlekken op een keukendoek
- Laat de knoflook samen met de kerrie 2 min. zachtjes zweten in 10 gr. boter
- Voeg dan de kippebouillon toe en breng aan de kook
- Laat het vocht 5 min. zachtjes koken, mix het daarna fijn en giet het door een
fijne sauszeef - Snijd de tomaat in dobbelsteentjes
- Snijd ook het vruchtvlees van de appel in dobbelsteentjes en kook het 1 min. in
water met citroensap - Neem de dobbelsteentjes uit het water, verfris ze onder koud water en laat ze
goed uitlekken - Strijk een grote, ondiepe pan in met een nootje boter
- Snijd de sint-jakobsvruchten horizontaal doormidden en leg ze, samen met de
oranje kuiten, in de pan - Strooi er peper en zout over en voeg de kerriebouillon toe
- Zet de pan op het vuur, breng de inhoud aan de kook en laat de
sint-jakobsvruchten 1-2 minuten (naargelang de grootte) pocheren onder deksel - Neem de vruchten uit de pan en houd ze warm
- Laat het kookvocht tot een kwart inkoken, voeg er de room aan toe en laat terug
inkoken tot een lichte binding ontstaat - Voeg er de appel, de tomaat, de sint-jakobsvruchten en een paar druppels
dragonazijn aan toe en breng op smaak met peper en zout - Warm het geheel nog even kort op
- Schik alles op een groot bord, oversaus de vruchten en bestrooi met verse
dragonblaadjes - Serveer hierbij evt. saffraanrijst (rijst waaraan u tijdens het koken een dopje
saffraan toevoegt) en een witte Musigny uit de Bourgogne