aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • 20 middelgrote sint-jakobsvruchten met oranje kuit
    • 1/2 teentje geplette knoflook
    • 1 koffielepel kerrie
    • Boter
    • 2 dl kippebouillon
    • 1 mooie rijpe tomaat, gepeld en ontpit
    • 1 groene appel (Granny Smith)
    • Sap van 1 citroen
    • Peper van de molen
    • Zout
    • 2 dl room
    • Dragonazijn
    • 1/2 busseltje verse dragon

  • Bereiding:

    • Was de sint-jakobsvruchten en laat ze uitlekken op een keukendoek
    • Laat de knoflook samen met de kerrie 2 min. zachtjes zweten in 10 gr. boter
    • Voeg dan de kippebouillon toe en breng aan de kook
    • Laat het vocht 5 min. zachtjes koken, mix het daarna fijn en giet het door een
      fijne sauszeef
    • Snijd de tomaat in dobbelsteentjes
    • Snijd ook het vruchtvlees van de appel in dobbelsteentjes en kook het 1 min. in
      water met citroensap
    • Neem de dobbelsteentjes uit het water, verfris ze onder koud water en laat ze
      goed uitlekken
    • Strijk een grote, ondiepe pan in met een nootje boter
    • Snijd de sint-jakobsvruchten horizontaal doormidden en leg ze, samen met de
      oranje kuiten, in de pan
    • Strooi er peper en zout over en voeg de kerriebouillon toe
    • Zet de pan op het vuur, breng de inhoud aan de kook en laat de
      sint-jakobsvruchten 1-2 minuten (naargelang de grootte) pocheren onder deksel
    • Neem de vruchten uit de pan en houd ze warm
    • Laat het kookvocht tot een kwart inkoken, voeg er de room aan toe en laat terug
      inkoken tot een lichte binding ontstaat
    • Voeg er de appel, de tomaat, de sint-jakobsvruchten en een paar druppels
      dragonazijn aan toe en breng op smaak met peper en zout
    • Warm het geheel nog even kort op
    • Schik alles op een groot bord, oversaus de vruchten en bestrooi met verse
      dragonblaadjes
    • Serveer hierbij evt. saffraanrijst (rijst waaraan u tijdens het koken een dopje
      saffraan toevoegt) en een witte Musigny uit de Bourgogne