aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 12 zeer grote spinaziebladeren
    • 12 middelgrote sintjakobsvruchten met oranje kuit
    • Voor de witte wijnsaus:
    • 4 dl visbouiilon
    • 4 dl witte wijn
    • 30 gr boter
    • 30 gr bloem
    • 1 eierdooier
    • 1 dl room
    • Boter Voor de vulling:
    • 300 gr wijtingfilet
    • 2 eiwitten
    • Cayennepeper
    • Zout
    • 2 dl room

  • Bereiding:

    • Spoel de spinaziebladeren, dompel ze kort in kokend water, verfris ze
      onmiddellijk onder koud water en laat ze opengevouwen uitlekken op een nette
      keukendoek
    • Spoel de sint-jakobsvruchten grondig, haal de oranje kuit voorzichtig van de
      vrucht en laat ze samen uitlekken op een keukendoek
    • Laat de visbouillon samen met de witte wijn tot de helft inkoken
    • Ondertussen maakt u de visfarce
    • Maal of mix hiervoor de wijtingfilet met de eiwitten en de helft van de oranje
      kuiten van de sint-jakobsvruchten
    • Breng op smaak met zout en cayenne-peper en spatel er de koude room onder
    • Snijd de nerf uit de spinazie en leg de tegenoverliggende helften op elkaar
    • Leg op elk spinazieblad een eetlepel visfarce en duw hierop zachtjes een
      sintjakobsvrucht
    • Vouw de spinaziebladeren dicht tot een pakketje
    • Smelt de boter, roer er de bloem onder, laat even meebakken en leng aan met de
      ingekookte bouillon
    • Snijd de overige 6 kuiten van de sint-jakobsvruchten in stukjes en mix ze samen
      met de witte-wijnsaus fijn; breng op smaak met zout en cayennepeper en passeer
      de saus dan door een fijnesauszeef
    • Stoom de spinaziepakketjes 5-6 minuten gaar in een mandje boven kokend water en
      onder deksel
    • Als ze gaar zijn, bestrijkt u ze met gesmolten boter (dan glanzen ze en krijgen
      ze een lekkere smaak)
    • Klop ondertussen de eierdooier los in de room en roer deze liaison door de saus
    • Houd deze even warm, maar laat ze niet meer koken
    • Serveer met natuurgekookte nieuwe aardappelen en een droge witte Sancerre