aantal personen: 6

  • Ingrediënten:
    • Voor de court-bouillon:
    • 2 l water
    • 1 dl azijn
    • 4 dl witte wijn
    • 1 grof versneden ui
    • Groen van 1 preistaaf
    • Groen (of bladeren) van 1 witte seldertak
    • 1 grof versneden wortel
    • Peper
    • Zout
    • Tijm
    • Laurier


      Voor de papiliotte:

    • 1 grote wortel, in fijne juiienne
    • 1 preiwit in fijne julienne
    • 1 ui,in fijne julienne
    • 2 stelen bleekselder, in fijne julienne
    • 3 tomaten
    • 2 fijngehakte sjaiotjes
    • Sap van 1/2 citroen
    • 250 gr champignons, in fijne schijfjes
    • Boter
    • 30 mooie sintjakobsvruchten
    • 12 grote bladeren basilicum
    • 2 teentjes geplette knoflook
    • 6×1 dl witte wijn
    • 3 el fijngesnipperde bieslook
    • Olie
    • Peper
    • Zout


      Voor de pommes nouvelles persillees:

    • 600 gr nieuwe kleine aardappelen, in de schil gekookt
    • 1/2 busseltje peterselie

  • Bereiding:

    • Breng alle ingrediënten voor de court-bouillon aan de kook en laat ze een
      30-tal min. doorkoken
    • Breng ondertussen in een andere pot lichtgezouten water aan de kook
    • Daarin laat u alle fijngesneden groenten voor de papillotte, behalve de
      champignons, 1 min. opkoken
    • Dompel ook de tomaten even in het kokend water, verfris ze en verwijder de vel
    • Snijd ze dan in 4 en verwijder de zaadjes
    • Verfris de groenten onmiddellijk onder koud water
    • Dompel de sint-jakobsvruchten heel even in de kokende court-bouillon (slechts
      30 sec.) en laat ze daarna afkoelen
    • Laat de champignons onder deksel gaar worden in een nootje boter, een beetje
      water, het sap van de halve citroen en peper en zout
    • Houd de jus even apart
    • Scheur de aluminium-folie in 6 bladen van 30 x 40 cm
    • Plooi elk blad in twee en doe het dan terug open
    • Alle ingrediënten worden op de rechterhelft van de folie gelegd in deze
      volgorde per papillotte: een nootje boter, de sjalotjes, de knoflook, de
      champignons, desint-jakobsvruchten, de groentenjulienne, 2 kwartjes tomaat, 2
      blaadjes basilicum
    • Strooi hierover de versnipperde bieslook en kruid met peper en zout
    • Plooi de folie hermetisch dicht: rol hiervoor eerst de bovenste korte zijde op
      en druk goed aan, zodat er straks geen damp kan ontsnappen
    • Plooi daarna de lange zijde op dezelfde wijze naar binnen
    • Doe nu 1 dl. witte wijn en een beetje champignonjus in de papillotte en sluit
      dan de korte zijde onderaan
    • Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Strijk op een ovenplaat een beetje olie en warm deze plaat op uw fornuis
    • Leg hierop de papillotte en laat ze zichzelf “opblazen” zoals een ballon (dit
      komt door het vocht dat in de papillotte moet koken)
    • Laat verder garen gedurende 5 min. in de voorverwarmde oven
    • Dien op in de papillotte die op tafel wordt opengesneden
    • Dit gerecht rondt u feestelijk af met “pommes nouvelles persillees” (in de
      schil gekookte en daarna gepelde aardappeltjes, die opgewarmd worden in boter,
      gekruid worden met peper enzout en tenslotte rijkelijk overstrooid worden met
      peterselie)
    • Drink hierbij een Muscadet, een Sancerre, of een Pouilly Fume