Aantal personen: 6
-
Ingrediënten- 1 kg schelvis-, kabeljauw- of zeebaarsfilets
- 1 1/3 theelepel zout
- 4 eetlepels olie
- 2 kleine gesnipperde uien
- Koppen, graten en ander visafval
- 1 liter water
- Versgemalen zwarte peper
- 1 1/2 kop rijst
- 1/2 kop amandelen gemengd met pijnboompitten
- Citroensap
-
Bereiding:- Wrijf de filets aan beide zijden in met 1 theelepel zout en leg ze 1
1/2 uur in de koelkast - Verhit intussen 1 eetlepel olie in de soeppan en fruit de uien hierin
goudgeel - Voeg de visresten, het water en peper toe en breng alles aan de kook
- Laat het op een laag vuur 20 minuten trekken
- Zeef de bouillon en houd die apart
- Week de rijst 30 minuten in water en giet af
- Breng 6 koppen visbouillon aan de kook, doe de rijst erbij en roer een
keer goed door met een vork - Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de rijst zachtjes
koken tot al het water is opgenomen; dit duurt ongeveer 25 minuten - Verhit terwijl de rijst kookt de rest van de olijfolie in een koekenpan
en sauteer de vis 4 minuten aan elke kant, of tot het visvlees gemakkelijk
loslaat - Haal het uit de pan en houd het warm
- Beboter een ondiepe pan of een springvorm en leg de amandelen en de
pijnboompitten in een decoratief patroon op de bodem - Leg er voorzichtig een laag gekookte rijst overheen en druk het stevig
aan met een houten lepel of spatel - Keer de rijst om op een schaal en garneer met de visfilets
- Breng de rest van de bouillon aan de kook en roer er het citroensap en
1/4 lepel zout doorheen - Giet het in een sauskom en dien op bij de vis en de rijst
- Wrijf de filets aan beide zijden in met 1 theelepel zout en leg ze 1