Aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten

    • 250 gr gedroogde erwten
    • 1 wortel
    • 1 ui
    • Kruidnagel
    • Kruidentuiltje
    • 50 gr zurkel (veldzuring)
    • 1 krop sla
    • 6 uien
    • 70 gr bloem
    • 20 gr kervel
    • Tijm
    • Laurier
    • 2 eigelen
    • Peper
    • Zout
    • Suiker
    • Een klontje boter
    • 1/4 liter verse melk of room
    • 3 liter runderbouillon


  • Bereiding:

    • Laat de gedroogde erwten 24 uren weken
    • Kook ze gaar in water samen met een ui waarin enkele knopjes kruidnagel zijn geprikt
    • Doe er ook een wortel en het kruidentuiltje bij
    • Bevochtig met wat rundsbouillon
    • Was de groenten
    • Snijd de ui in kleine stukjes en stoof ze aan in boter
    • Voeg er een groot gedeelte van de sla, de zurkel en de kervel aan toe
    • Giet er vervolgens de rundsbouillon bij
    • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken
    • Maak vervolgens een roux:
    • Smelt de boter, voeg er de bloem aan toe en meng goed onder elkaar
    • Haal vlug van het vuur: de roux mag niet kleuren
    • Mix de soep, voeg de roux tijdens het mixen langzaam aan de soep toe
    • Laat nog even doorkoken
    • Haal de soep door een zeef en kruid met peper, zout en suiker
    • Het garnituur:
    • Een chiffonade van sla: snijd de sla in fijne reepjes en stoof ze aan in boter
    • Doe hetzelfde met het restje zurkel
    • Meng de eigelen met verse melk
    • Houd een klontje boter en kervelpluksel opzij
    • Voeg het hele garnituur aan de soep toe