Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 250 gr gedroogde erwten
- 1 wortel
- 1 ui
- Kruidnagel
- Kruidentuiltje
- 50 gr zurkel (veldzuring)
- 1 krop sla
- 6 uien
- 70 gr bloem
- 20 gr kervel
- Tijm
- Laurier
- 2 eigelen
- Peper
- Zout
- Suiker
- Een klontje boter
- 1/4 liter verse melk of room
- 3 liter runderbouillon
-
Bereiding:- Laat de gedroogde erwten 24 uren weken
- Kook ze gaar in water samen met een ui waarin enkele knopjes kruidnagel zijn geprikt
- Doe er ook een wortel en het kruidentuiltje bij
- Bevochtig met wat rundsbouillon
- Was de groenten
- Snijd de ui in kleine stukjes en stoof ze aan in boter
- Voeg er een groot gedeelte van de sla, de zurkel en de kervel aan toe
- Giet er vervolgens de rundsbouillon bij
- Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken
- Maak vervolgens een roux:
- Smelt de boter, voeg er de bloem aan toe en meng goed onder elkaar
- Haal vlug van het vuur: de roux mag niet kleuren
- Mix de soep, voeg de roux tijdens het mixen langzaam aan de soep toe
- Laat nog even doorkoken
- Haal de soep door een zeef en kruid met peper, zout en suiker
- Het garnituur:
- Een chiffonade van sla: snijd de sla in fijne reepjes en stoof ze aan in boter
- Doe hetzelfde met het restje zurkel
- Meng de eigelen met verse melk
- Houd een klontje boter en kervelpluksel opzij
- Voeg het hele garnituur aan de soep toe