• Ingrediënten

    • 300 gr suiker
    • 200 gr witte basterdsuiker
    • 1 dl slagroom
    • 1 stukje boter


  • Bereiding:

    • Maak de vormpjes van tevoren goed dicht en leg ze in koud water
    • Leg een flink stuk bakpapier plat op een werkvlak
    • Verwarm de suiker al roerend met de basterdsuiker (gebruik voor donkere
      borstplaat eventueel bruine suiker), 1 dl slagroom en een klontje boter tot
      de suiker is opgelost
    • Breng de massa dan al roerend aan de kook en laat zachtjes koken tot
      een druppel in een kopje met ijskoud water niet meer uitvloeit, maar een
      kort, dik draadje vormt
    • De temperatuur op de suikerthermometer is dan 92°C.
    • Leg de borstplaatvormen op het bakpapier, schenk ze vol met de
      suikermassa en laat die in de vormen opdrogen
    • Zet de vormen, zodra de borstplaat hard genoeg is, op een kant, zodat
      ook de onderkant kan drogen
    • Acht variaties:
    • Volg het recept van roomborstplaat
    • Voeg de vloeibare ingrediënten direct toe en de droge pas als de
      suikermassa dik genoeg is
    • Verwarm alles al roerend nog even tot de temperatuur weer goed is
    • 1 Met 4 eetlepels koude espressokoffie (vers gezet of uit een zakje) en
      4 kleine, gehalveerde (amaretti) bitterkoekjes
    • 2 Met een papje van 2 eetlepels cacao en 2 eetlepels room en 50 gr
      gepelde (ongebrande) pistachenootjes
    • 3 Met 2 eetlepels vruchtenlikeur en 3 eetlepels fijngehakte Franse
      vruchtjes
    • 4 Met 2 eetlepels culinair-rozenwater en 3 kleingehakte blokjes Turks
      fruit met rozensmaak
    • 5 Met 1-2 eetlepels amandellikeur en 50 gr gehakte, blanke amandelen
    • 6 Met 1 eetlepel kaneel (door de droge suiker gemengd) en 4 eetlepels
      rozijnen
    • 7 Met 2 eetlepels sterke koude koffie, 1 eetlepel sinaasappelsiroop of
      -likeur en 2 eetlepels gekonfijte sinaasappelschil
    • 8 Met 3 eetlepels bessen- of frambozengelei, 50 gr
      frambozensnoepjes