aantal personen: 4
- Ingrediƫnten:
- 1 lange dunne komkommer
- 1 kg aardappelen
- 2 tomaten
- 1 el sjalotsnippers
- Boter
- Peper
- Zout
- 1 tl gehakte dragon
- 2 rogvleugels van 400 gr. elk
- 2 dl kokend water
- 6 cl citroensap
- 1 dl room
- 100 gr boter
- 8 takjes peterselie, kervel of dragon
-
Bereiding:
- Verdeel de komkommer in 12 schijven van 5 cm
- Snijd elke cylinder kruiselings in 4 gelijke delen
- Draai met een scherp mes elk stuk komkommer tonvormig, zodat de schil en de
pitjes verwijderd worden - Kook de komkommercocottes beetgaar in gezouten water
- Haal ze uit het water en fris ze op
- Laat uitlekken
- Snijd de aardappelen in 12 tonnetjes (of cocottes) ter grootte van de
komkommercocottes - Spoel ze onder koud water en stoom ze beetgaar
- Pel de tomaten, verdeel ze in vier, verwijder de pitjes en snijd ze in blokjes
- Stoof de sjalotsnippers in een nootje boter en voeg er de tomateblokjes aan toe
- Kruid met peper en zout en stoof de tomaten tot moes
- Meng er de dragonsnippers onder
- Fileer de rog met een scherp mes en verwijder het kraakbeen (of vraag dit aan
uw vishandelaar) - Strijk een ovenschotel in met een nootje boter
- Kruid de bodem met peper en zout en leg de rogfilets hierop open
- Voeg het kokend water en het citroensap toe en dek de schotel goed af met
aluminiumfolie - Zorg ervoor dat de folie stevig over de randen zit
- Gaar de rog in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 8 a 10 min
- Controleer de gaarheid, geef de filets nog wat extra tijd als ze dikker zijn
- Haal de schotel uit de oven en giet het vocht over in een hoge steelpan
- Kook het vocht in tot er 1,5 dl. overblijft
- Voeg de room toe en laat terug opkoken
- Mix het geheel met de staafmixer en voeg geleidelijk 100 gr. boter in nootjes
toe - Breng op smaak en haal door een zeef
- Controleer de kruiding en houd de jus warm
- Verwarm de komkommer- en aardappelcocottes in een noot boter en kruid met peper
en zout - Verdeel de warme tomatenmoes over 4 diepe borden en schik de rog erop
- Verdeel de cocottes rond de vis (van elk 3 per persoon) en lepel de bekomen jus
over het geheel - Garneer met een takje groen
- De resterende cocottes serveert u er apart bij
- Schenk hierbij een glaasje Muscadet of Sylvaner