aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 32 rivierkreeften
    • 2 wortels
    • 10 sjalotten
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 bouquet garnie
    • 180 gr boter
    • 30 gr bloem
    • 1.5 dl room
    • 1/2 l droge witte wijn
    • 1 klein glaasje cognac
    • 1 soeplepel tomatenpuree
    • Cayennepeper
    • Peper
    • Zout

  • Bereiding:

    • Hak de groenten fijn, verwarm 100 g boter in een grote pan en laat de groenten
      er 15 minuten in kleuren
    • Was de kreeftjes en haal er de zwarte ruggestreng uit
    • Doe ze in de pan en bak ze rood
    • Begiet met de cognac en flambeer
    • Voeg wijn, tomatenpuree, bouquet garnie, snuifje cayennepeper en peper toe en
      laat 10 minuten sudderen
    • Haal de kreeftjes eruit en pel ze
    • Leg de staarten apart en zet een zeef boven een kom – doe daarin de inhoud van
      de koppen en het groentenmengsel; giet daar dan de saus over en duw die saus
      door het mengsel; giet de sausterug in de pan en breng aan de kook; zet het
      vuur laag; vermeng 30 g boter met 30 g meel
    • Voeg aan de saus toe, meng goed en laat nog 4 minuten koken
    • Voeg vervolgens de room en de staarten toe
    • Laat 5 min. sudderen
    • Haal dan de pan van het vuur en voeg de rest van de boter toe
    • Dien op met stokbrood en een sauternes of een graves