Welke rijstsoorten mag je allemaal eten?
Zilvervliesrijst (GI=50), Lontong/ketan (GI=40) en basmatirijst (GI=50). Rijst hoort thuis in de koolhydraat maaltijd. Wel goed in de gaten houden dat bij rijst het glycemisch vermogen afhankelijk van de kooktijd is. Hoe langer hij gekookt wordt hoe meer water hij opneemt. Daardoor gelatineert de rijst en wordt de GI veel te hoog. Daarom rijst altijd koken op de Aziatische manier, dat wil zeggen: 2 delen water op 1 deel rijst. Het water snel aan de kook brengen en de rijst laten wellen, net onder het kookpunt.
Mag ik rijstpap maken van de toegestane rijstsoorten?
Nee, je mag helaas geen rijstpap maken. Je mag rijst namelijk niet pap-gaar koken, ze moet korrelig blijven. Als je de rijst blijft doorkoken totdat het een brij wordt krijgt de rijst een veel te hoge GI.