Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 500 gr rijst
    • 100 gr santen
    • 2 1/2 tl koenir
    • 2 pandan
    • 1 stengel sereh
    • 5-6 djeroek poeroetblaadjes
    • 1 tl zout


  • Bereiding:

    • Was de rijst goed
    • Los de santen op in ca 6 dl water (de hoeveelheid water, die 2 cm boven de rijst staat bij het koken), voeg hieraan de koenir, de pandan, sereh, djeroek poeroetblaadjes en zout toe
    • Kook de rijst in de santenoplossing en stoom hem gaar in de rijststoompan
    • Serveer bij de nasi koening: reepjes omelet, sambal goreng temp&eacute, gebakken teri (kleine gedroogde visjes), sambal boeboek, fijngesneden lombok, schijfjes komkommer, gebakken uitjes
    • Om het geheel een feestelijk tintje te geven: stamp in een Chinese soepkom wat nasi koening vast tot aan de rand en draai de kom op een bord
    • Strooi op de bovenkant wat sambal boeboek, gesneden lombok en gebakken uitjes
    • Leg eromheen de sambal goreng tempé, de teri, reepjes omelet en schijfjes komkommer
    • Teri koopt u bij de Indonesische winkel, evenals de sambal boeboek
    • Verwijder voor het serveren de in de nasi koening meegekookte kruiden
    • Serveer nasi koening altijd zonder sajoer
    • Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten of dient als offergave
    • Het is en was een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi koening of nasi goerih aan te bieden.