Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 500 gr rijst
- 100 gr santen
- 2 1/2 tl koenir
- 2 pandan
- 1 stengel sereh
- 5-6 djeroek poeroetblaadjes
- 1 tl zout
-
Bereiding:- Was de rijst goed
- Los de santen op in ca 6 dl water (de hoeveelheid water, die 2 cm boven de rijst staat bij het koken), voeg hieraan de koenir, de pandan, sereh, djeroek poeroetblaadjes en zout toe
- Kook de rijst in de santenoplossing en stoom hem gaar in de rijststoompan
- Serveer bij de nasi koening: reepjes omelet, sambal goreng tempé, gebakken teri (kleine gedroogde visjes), sambal boeboek, fijngesneden lombok, schijfjes komkommer, gebakken uitjes
- Om het geheel een feestelijk tintje te geven: stamp in een Chinese soepkom wat nasi koening vast tot aan de rand en draai de kom op een bord
- Strooi op de bovenkant wat sambal boeboek, gesneden lombok en gebakken uitjes
- Leg eromheen de sambal goreng tempé, de teri, reepjes omelet en schijfjes komkommer
- Teri koopt u bij de Indonesische winkel, evenals de sambal boeboek
- Verwijder voor het serveren de in de nasi koening meegekookte kruiden
- Serveer nasi koening altijd zonder sajoer
- Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten of dient als offergave
- Het is en was een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi koening of nasi goerih aan te bieden.