Aantal personen: 4


  • Ingredi├źnten

    • 400 gr gebroken rijst
    • 3 eetl ketan (kleefrijst)
    • 500 gr hamlappen in blokjes
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 ontvelde tomaten
    • 15 sprietjes bieslook
    • 1 cm verse gemberwortel
    • 1 cm verse laos
    • 1/2 eetl sambal trassie
    • 2 sprieten verse sereh
    • 2 blaadjes verse salam
    • 3 eetl geraspte kokos
    • 3 eetl olie
    • Allesbinder
    • Zout


  • Bereiding:

    • Vermeng de rijst en de ketan
    • Breng 1 liter water met zout aan de kook
    • Voeg de rijst toe en kook die in ┬▒ 30 minuten heel gaar (indien kant en klare rijstbuiltjes, rekening houden met een kooktijd tot plm 2 uur)
    • Spoel een wijde schaal met koud water om, schep de rijst erin, druk die aan en laat afkoelen
    • Verhit in een braadpan de olie
    • Bestrooi het vlees met zout en bak het in de hete olie rondom bruin
    • Schil de gember en de laos, snipper de ui en knoflook en snijd de tomaten in stukken
    • Maal of wrijf de ui, knoflook, gember en sambal fijn, voeg dit aan het vlees toe en laat nog +/- 3 minuten bakken
    • Doe er de tomaat, laos, sereh, salam en 2 dl (warm) water bij
    • Breng het gerecht met het deksel op de pan aan de kook en stoof het vlees in +/- 30 minuten zachtjes gaar
    • Rooster in een droge koekepan de kokos lichtbruin
    • Verwijder de sereh, salam en laos
    • Breng het vlees op smaak met zout, bind het vocht met allesbinder en doe alles in een schaal over
    • Snijd de lontong in blokjes en leg die in een andere schaal
    • Strooi er de kokos over
    • Knip de bieslook erboven fijn
    • U kunt er ook speciale kant en klaar gevulde rijstbuiltjes voor lontong kopen