Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 400 gr gebroken rijst
- 3 eetl ketan (kleefrijst)
- 500 gr hamlappen in blokjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 ontvelde tomaten
- 15 sprietjes bieslook
- 1 cm verse gemberwortel
- 1 cm verse laos
- 1/2 eetl sambal trassie
- 2 sprieten verse sereh
- 2 blaadjes verse salam
- 3 eetl geraspte kokos
- 3 eetl olie
- Allesbinder
- Zout
-
Bereiding:- Vermeng de rijst en de ketan
- Breng 1 liter water met zout aan de kook
- Voeg de rijst toe en kook die in ± 30 minuten heel gaar (indien kant en klare rijstbuiltjes, rekening houden met een kooktijd tot plm 2 uur)
- Spoel een wijde schaal met koud water om, schep de rijst erin, druk die aan en laat afkoelen
- Verhit in een braadpan de olie
- Bestrooi het vlees met zout en bak het in de hete olie rondom bruin
- Schil de gember en de laos, snipper de ui en knoflook en snijd de tomaten in stukken
- Maal of wrijf de ui, knoflook, gember en sambal fijn, voeg dit aan het vlees toe en laat nog +/- 3 minuten bakken
- Doe er de tomaat, laos, sereh, salam en 2 dl (warm) water bij
- Breng het gerecht met het deksel op de pan aan de kook en stoof het vlees in +/- 30 minuten zachtjes gaar
- Rooster in een droge koekepan de kokos lichtbruin
- Verwijder de sereh, salam en laos
- Breng het vlees op smaak met zout, bind het vocht met allesbinder en doe alles in een schaal over
- Snijd de lontong in blokjes en leg die in een andere schaal
- Strooi er de kokos over
- Knip de bieslook erboven fijn
- U kunt er ook speciale kant en klaar gevulde rijstbuiltjes voor lontong kopen