Aantal personen: 12
-
Ingrediënten- Algemeen
- 250 gr (3 dl) ketan
- 4 dl water
- 1/2 cm santen
- 1 spriet sereh
- Zout
-
Bereiding:- Was de ketan als rijst, zet op met 4 dl water en kook hem als rijst
- Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout en de santen toe
- Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden
- Schep de ketan, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen
-
Ingrediënten- Vulling (bv boemboe koening)
- 200 gr gehakt of tartaar
- 5 rode uien
- 1 witte ui
- 3 teentjes knoflook
- 3/4 tl ketoembar
- 1/4 tl djinten
- 1/2 tl koenjit
- 4 kemiries
- 1/4 tl laos
- 2 eetl olie
- Peper en zout
- 2 el water met 1/4 cm santen
- Mespunt sereh
-
Bereiding:- Maak de uien, knoflook en kemiries in de vijzel fijn samen met alle kruiden, zonder de sereh
- Laat 2 eetlepels olie warm worden en fruit hierin het kruidenmengsel
- Doe er dan het vlees en peper en zout naar smaak bij
- Maak tijdens het braden het gehakt met twee vorken goed los
- Voeg, als het goed gebraden is, 2 eetlepels water, de santen en een mespuntje sereh toe
- Laat zachtjes bakken tot het vocht verdampt is
- Deponeer op een stuk pisangblad of stuk aluminiumfolie wat rijst ter grote van 10 X 4 cm en ongeveer 1 cm dik, leg het vulsel in het midden en rol het op zodat de vulling in het midden van het rolletje komt
- Stoom de lemper dan in pisangbladeren of aluminiumfolie ca 15 minuten in de stoompan
- De rolletjes moeten stevig opgerold worden
- Kan zowel warm als koud gegeten worden