Aantal personen: 12


  • IngrediĆ«nten

    • Algemeen
    • 250 gr (3 dl) ketan
    • 4 dl water
    • 1/2 cm santen
    • 1 spriet sereh
    • Zout


  • Bereiding:

    • Was de ketan als rijst, zet op met 4 dl water en kook hem als rijst
    • Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout en de santen toe
    • Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden
    • Schep de ketan, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen

  • IngrediĆ«nten

    • Vulling (bv boemboe koening)
    • 200 gr gehakt of tartaar
    • 5 rode uien
    • 1 witte ui
    • 3 teentjes knoflook
    • 3/4 tl ketoembar
    • 1/4 tl djinten
    • 1/2 tl koenjit
    • 4 kemiries
    • 1/4 tl laos
    • 2 eetl olie
    • Peper en zout
    • 2 el water met 1/4 cm santen
    • Mespunt sereh


  • Bereiding:

    • Maak de uien, knoflook en kemiries in de vijzel fijn samen met alle kruiden, zonder de sereh
    • Laat 2 eetlepels olie warm worden en fruit hierin het kruidenmengsel
    • Doe er dan het vlees en peper en zout naar smaak bij
    • Maak tijdens het braden het gehakt met twee vorken goed los
    • Voeg, als het goed gebraden is, 2 eetlepels water, de santen en een mespuntje sereh toe
    • Laat zachtjes bakken tot het vocht verdampt is
    • Deponeer op een stuk pisangblad of stuk aluminiumfolie wat rijst ter grote van 10 X 4 cm en ongeveer 1 cm dik, leg het vulsel in het midden en rol het op zodat de vulling in het midden van het rolletje komt
    • Stoom de lemper dan in pisangbladeren of aluminiumfolie ca 15 minuten in de stoompan
    • De rolletjes moeten stevig opgerold worden
    • Kan zowel warm als koud gegeten worden