aantal personen: 4
-
Ingrediënten:
-
4 perzikken -
200 gr bosaardbeitjes -
200 gr mint -
2 st citroenen -
7.5 dl Elzas wijn wit -
220 gr suiker -
1 kruidnagel -
1 st kaneel -
1 st vanille stokje -
3 tl mint -
5 blaadjes gelatine
-
-
Bereiding:
-
Rasp de schil van 1 citroen en pers beide vruchten uit -
Breng de wittewijn aan de kook, onder toevoeging van citroensap en raspel,
suiker ende kruiderij -
Voeg eveneens de mintstengeltjes toe (de toppen en de onderste blaadjes heb je
nodig voor de garnering) -
Laat het geheel 15 min. zachtjes trekken. -
Ontvel intussen de perziken door ze aan de onderkant kruislings in te snijden,
dan ca. 15 seconden in kokend water te dompelen en vervolgens even onder de
koude kraan af te spoelen -
Het velletje kan nu gemakkelijk verwijderd worden -
Pocheer de perziken 5 minuten in het kruidigevocht en laat ze daarna (bedekt
met een -
omgekeerd bord om ze ondergedompeld te houden) in iets dan minder dan de helft
van het vocht afkoelen -
Maak de gelei: -
Giet de andere helft van het pocheervocht door een fijne zeef en meet 4 dl af -
Laat de gelatineblaadjes zacht worden in koud water, knijp ze uit en laat al
roerende oplossen in het hete vocht -
Laat de gelei afkoelen en lobbig worden -
Verwijder de pitten ui de afgekoelde perziken met behulp van puntig lepeltje; -
werk voorzichtig, de vruchten moeten heel blijven en mogen niet uit elkaar
vallen -
Laat de perziken uitlekken op een rooster -
Bestrijk ze met een laagje gelei en laat dit in de koelkast opstijven -
Herhaal dit 2 keer, tot de vruchten bedekt zijn met een mooi transparantlaagje
gelei -
Verwarm de resterende gelei tot lauw en roer er de fijngehakte mintblaadjes
(behalve de topjes) door -
Bedek vier borden met de gelei en maak er een mooie spiegel op, en laat dit
afkoelen in de koelkast -
Presentatie: -
Leg de perziken in het midden en garneer het geheel met de toefjes mint en de
bosaardbeien
-