-
Ingrediënten:- 600 gr aardbeien
- 12 blaadjes gelatine
- 1 fles Sauterneswijn
- 6 dl Melk
- 8 st eidooier
- 150 gr suiker
- 1 vanillestokje
- Poedersuiker
- Aardbeien
- Mintblaadjes
-
Bereiding:
- De aardbeien wassen, schoonmaken, uit laten lekken en in vieren snijden
- De gelatine in ruim koud water weken
- Een deciliter Sauternes tot 60 graden verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin oplossen
- De rest van de Sauternes erbij schenken
- Een patevorm met plasticfolie bekleden en hierin een laagje aardbeien leggen
- De aardbeien bedekken met een deel van de Sauternes
- De vorm in de koelkast zetten en laten geleren
- De vorm met de rest van de aardbeien en Sauternes vullen en de terrine minimaal vier uur in de koelkast wegzetten
- Voor de saus de melk met de helft van de suiker en het opengesneden vanillestokje langzaam aan de kook brengen
- De eidooiers met de rest van de suiker in de keukenmachine creme-achtig en wit kloppen
- Het vanillestokje verwijderen en de melk, terwijl de keukenmachine draait, langzaam bij de dooiers schenken
- De vla overdoen in de pan en al roerend op een matig vuur laten binden
- Pas erop dat de vla niet gaat koken!
- De creme Anglaise zeven en in een koud waterbad koud roeren
- De creme tot gebruik in de koelkast wegzetten
- De terrine storten op een plank, het plasticfolie verwijderen en de terrine in plakken snijden
- De plakken op een bord leggen en de creme Anglaise hieromheen schenken
- Met poedersuiker, aardbeien en muntblaadjes garneren