Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 3 grote preistengels
- 2 uien
- 100 gr boter
- 500 gr aardappelen
- 4 1/2 liter bouillon of water
- 1/2 liter kokende melk
- 1 grote aardappel in vierkante blokjes gesneden
- Peper
- Zout
- 1 eigeel met 1 dl room of 1 dl melk met boter
- Kervelplukjes
- Eventueel uitgebakken spekreepjes als bijkomend garnituur opgeloste bouillonblokjes
-
Bereiding:- Versnijd de groenten (prei, uien en aardappelen) niet te grof en houd ze nog even apart
- Smelt in de soeppot een klontje boter en laat de uien erin zweten
- Voeg de prei toe en let erop dat de groenten niet verkleuren
- Voeg de bouillon en de aardappelen toe en breng aan de kook
- Zet het vuur vervolgens lager en laat alles zachtjes sudderen
- Draai de pruttelpot als die gaar is door een roerzeef (passe-vite)
- Zet de pot opnieuw op het vuur en doe er de kokende melk bij
- Kruid met peper en zout
- Laat de in blokjes gesneden aardappel in boter bruinen en vervolgens in de soep
zwemmen - Breng nog eens goed op temperatuur en werk af met een liaison van room met eigeel of
warme melk met gesmolten boter