Aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten

    • 3 grote preistengels
    • 2 uien
    • 100 gr boter
    • 500 gr aardappelen
    • 4 1/2 liter bouillon of water
    • 1/2 liter kokende melk
    • 1 grote aardappel in vierkante blokjes gesneden
    • Peper
    • Zout
    • 1 eigeel met 1 dl room of 1 dl melk met boter
    • Kervelplukjes
    • Eventueel uitgebakken spekreepjes als bijkomend garnituur opgeloste bouillonblokjes


  • Bereiding:

    • Versnijd de groenten (prei, uien en aardappelen) niet te grof en houd ze nog even apart
    • Smelt in de soeppot een klontje boter en laat de uien erin zweten
    • Voeg de prei toe en let erop dat de groenten niet verkleuren
    • Voeg de bouillon en de aardappelen toe en breng aan de kook
    • Zet het vuur vervolgens lager en laat alles zachtjes sudderen
    • Draai de pruttelpot als die gaar is door een roerzeef (passe-vite)
    • Zet de pot opnieuw op het vuur en doe er de kokende melk bij
    • Kruid met peper en zout
    • Laat de in blokjes gesneden aardappel in boter bruinen en vervolgens in de soep
      zwemmen
    • Breng nog eens goed op temperatuur en werk af met een liaison van room met eigeel of
      warme melk met gesmolten boter