Aantal personen: 2
Ingrediënten
- 2 pladijzen (schol) van ± 250 gr elk
- 2 aardappelen
- 5 blaadjes zuring
- 100 gr gerookt spek
- 1 dl room
- 1 prei
- Arachideolie
- 2 witlof struikjes
- 1 dl bruine kalfsfond
- 1 flesje De Koninck
- 5 kerstomaten
- De boontjes uit 6 tuinbonen of 6 asperges
- 10 gr sesamzaadjes
- 1 bosje peterselie
- Bruine basterdsuiker
- Peper
- Zout
- Boter
Bereiding:
- Versnijd de prei in de lengte en blancheer er 2 linten van
- Snijd de overige prei in zeer fijne julienne en bak die in wat olie
- Kook de aardappelen en pureer ze
- Versnijd het gerookte spek in zeer kleine brunoise en bak het even aan
- Hak de zuring fijn
- Voeg dit alles samen en breng op smaak
- Fileer de pladijzen, kruid ze, rol ze op en bind ze met een lint prei op
- Bak ze in boter
- Haal de buitenste blaadjes van de witloofvoetjes en bak deze in wat boter tot ze mooi bruin zijn
- Leg de witloofblaadjes in kleine vormpjes en vul ze met aardappelpuree
- Vouw ze dicht en houd ze warm om straks als taartje bij de pladijs te geven
- Kook de tuinboontjes of de asperges voor het garnituur beetgaar
- Laat de kalfsfond inkoken, voeg wat basterdsuiker en de helft van het flesje bier toe en laat dit verder inkoken
- Maak het daarna op met verse boter
- Garnituur:
- Pel de tomaatjes en snijd ze door
- Garneer met tuinboontjes of asperges
- Dresseren op het bord:
- Leg de pladijs en het witlooftaartje naast elkaar en voeg er de saus en de tomaatjes bij
- Leg de gebakken prei op de pladijs en bestrooi met sesamzaadjes en wat peterselie