Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 4 perziken
- 200 gr bosaardbeien
- 200 gr mint
- sap van 2 citroenen
- schillen van 2 citroenen, geraspt
- 7.5 dl droge witte wijn
- 200 gram fructose
- 1 kruidnagel
- 1 st kaneel
- 1 st vanille stokje
- 3 tl mint
- 5 blaadjes gelatine
-
Bereiding:- Rasp de schil van 1 citroen en pers beide vruchten uit
- Breng de witte wijn aan de kook, onder toevoeging van citroensap en schil, fructose en de kruiderij
- Voeg eveneens de mintstengeltjes toe (de toppen en de onderste blaadjes heb je nodig voor de garnering)
- Laat het geheel 15 minuten zachtjes trekken
- Ontvel intussen de perziken door ze aan de onderkant kruislings in te snijden, dan ± 15 seconden in kokend water te dompelen en vervolgens even onder de koude kraan af te spoelen
- Het velletje kan nu gemakkelijk verwijderd worden
- Pocheer de perziken 5 minuten in het kruidigevocht en laat ze daarna (bedekt met een
omgekeerd bord om ze ondergedompeld te houden) in iets dan minder dan de helft van het vocht afkoelen - Giet de andere helft van het pocheervocht door een fijne zeef en meet 4 dl af
- Laat de gelatineblaadjes zacht worden in koud water, knijp ze uit en laat al roerende oplossen in het hete vocht
- Laat de gelei afkoelen en lobbig worden
- Verwijder de pitten ui de afgekoelde perziken met behulp van puntig lepeltje;
werk voorzichtig, de vruchten moeten heel blijven en mogen niet uit elkaar vallen - Laat de perziken uitlekken op een rooster
- Bestrijk ze met een laagje gelei en laat dit in de koelkast opstijven
- Herhaal dit 2 keer, tot de vruchten bedekt zijn met een mooi transparantlaagje gelei
- Verwarm de resterende gelei tot lauw en roer er de fijngehakte mintblaadjes (behalve de topjes) door
- Bedek vier borden met de gelei en maak er een mooie spiegel op, en laat dit afkoelen in de koelkast
- Leg de perziken in het midden en garneer het geheel met de toefjes mint en de bosaardbeien