Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 4 perziken
    • 200 gr bosaardbeien
    • 200 gr mint
    • sap van 2 citroenen
    • schillen van 2 citroenen, geraspt
    • 7.5 dl droge witte wijn
    • 200 gram fructose
    • 1 kruidnagel
    • 1 st kaneel
    • 1 st vanille stokje
    • 3 tl mint
    • 5 blaadjes gelatine


  • Bereiding:

    • Rasp de schil van 1 citroen en pers beide vruchten uit
    • Breng de witte wijn aan de kook, onder toevoeging van citroensap en schil, fructose en de kruiderij
    • Voeg eveneens de mintstengeltjes toe (de toppen en de onderste blaadjes heb je nodig voor de garnering)
    • Laat het geheel 15 minuten zachtjes trekken
    • Ontvel intussen de perziken door ze aan de onderkant kruislings in te snijden, dan ± 15 seconden in kokend water te dompelen en vervolgens even onder de koude kraan af te spoelen
    • Het velletje kan nu gemakkelijk verwijderd worden
    • Pocheer de perziken 5 minuten in het kruidigevocht en laat ze daarna (bedekt met een
      omgekeerd bord om ze ondergedompeld te houden) in iets dan minder dan de helft van het vocht afkoelen
    • Giet de andere helft van het pocheervocht door een fijne zeef en meet 4 dl af
    • Laat de gelatineblaadjes zacht worden in koud water, knijp ze uit en laat al roerende oplossen in het hete vocht
    • Laat de gelei afkoelen en lobbig worden
    • Verwijder de pitten ui de afgekoelde perziken met behulp van puntig lepeltje;
      werk voorzichtig, de vruchten moeten heel blijven en mogen niet uit elkaar vallen
    • Laat de perziken uitlekken op een rooster
    • Bestrijk ze met een laagje gelei en laat dit in de koelkast opstijven
    • Herhaal dit 2 keer, tot de vruchten bedekt zijn met een mooi transparantlaagje gelei
    • Verwarm de resterende gelei tot lauw en roer er de fijngehakte mintblaadjes (behalve de topjes) door
    • Bedek vier borden met de gelei en maak er een mooie spiegel op, en laat dit afkoelen in de koelkast
    • Leg de perziken in het midden en garneer het geheel met de toefjes mint en de bosaardbeien