aantal personen: 4
-
Ingrediënten:-
Voor de consommé: -
2 karkassen van parelhoen -
2 uien -
1 prei -
1 winterwortel -
1 stengel bleekselderij -
50 gr boter -
3 dl rode wijn -
2 kippebouillontabletten -
5 takjes peterselie -
1 laurierblaadje -
1/2 theelepel tijm -
Zout -
Peper
Voor de kipquenelles: -
5 takjes peterselie -
100 gr kipfilet -
1 ei -
2 eetlepels creme fraiche -
Zout -
Peper
-
-
Bereiding:-
Hak of knip de karkassen (met een wildschaar) in grove stukken -
Pel de uien en snijd ze in vieren -
Maak de prei schoon, snijd hem in grove stukken en was die -
Schrap de wortel, was hem en snijd hem in stukken -
Was de bleekselderij en snijd de stengel in stukken -
Verhit de boter in een grote pan en bak de stukken parelhoenkarkas hierin aan alle kanten bruin -
Voeg de ui, prei, wortel en bleekselderij toe en bak ze al roerend ca. 3 minuten mee -
Schenk er de wijn en 1 liter water bij en voeg de bouillontabletten, 5 takjes peterselie, het laurierblaadje en de tijm toe -
Breng de bouillon aan de kook, schep het schuim eraf en laat de bouillon, zonder deksel, net tegen de kook aan ca. 4 uur trekken -
Maak een stuk kaasdoek of theedoek nat, wring het uit en bekleed er een zeef mee -
Zet de zeef op een schone pan en zeef de bouillon erdoor -
Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat die op matig vuur tot 8 dl inkoken -
Breng de bouillon zo nodig op smaak met zout en peper -
Laat de bouillon zonder deksel afkoelen en zet haar tot het gebruik in de koelkast -
Knip in een kopje 5 takjes peterselie fijn -
Snijd de kipfilet in stukjes en pureer ze in een keukenmachine -
Voeg het ei toe en laat dat in de machine meedraaien -
Voeg de crÅ me fraiche en een 1/2 eetlepel peterselie toe en laat ook die in de machine meedraaien -
Breng het mengsel op smaak met zout en peper en zet het tot het gebruik afgedekt in de koelkast -
Neem de bouillon uit de koelkast en schep er eventueel het vet af -
Breng de bouillon aan de kook -
Schep met behulp van 2 natgemaakte theelepels uit het kipmengsel kleine eivormige balletjes (quenelles), laat ze in de kokende bouillon glijden en laat ze in ca 4 minuten zachtjes
gaar worden -
Schep de bouillon in 4 soepborden en strooi er de rest van de peterselie over
-