aantal personen: 4
-
Ingrediënten:
-
1 parelhoen van ca. 1 kg -
Versgemalen peper -
Zout -
125 gr boter -
2 plakken vers spek -
50 gr Ardennerham -
10 jeneverbessen -
3 dl wildbouillon -
2 dl rode wijn -
1/2 dl gin -
20 gr bloem -
50 gr fijne pat‚ -
1/2 dl koffieroom
-
-
Bereiding:
-
Verwijder het eventueel overtollige vet van de parelhoen en maak de vogel van binnen en van buiten met keukenpapier droog -
Wrijf de binnen- en de buitenkant van de parelhoen in met wat peperen zout en leg in de buikholte nog een klein klontje boter -
Bedek de borst van de parelhoen met plakken vers spek en bind ze eventueel met een katoenen draad op de parelhoen vast -
Verhit in een braadpan 75 gr boter en wacht tot het schuim begint weg te trekken -
Leg de parelhoen in de pan en schroei hem snel rondom dicht -
Zet het vuur laag en leg het deksel schuin op de pan -
Voeg, als de bakboter te donker dreigt te worden, een klein klontje boter toe -
Snijd intussen de Ardennerham in kleine stukjes, kneus de jeneverbessen en voeg ze aan de bakboter in de pan toe -
Braad de parelhoen, onder af en toe keren en goed bedruipen met de braadboter, in ca. 50 minuten verder gaar en bruin -
Zorg dat de plakken spek steeds op het borstvlees van de parelhoen blijven liggen -
Kook intussen de wildbouillon met de rode wijn in tot er niet meer dan 3 dl over is -
Verwarm, zodra de parelhoen gaar is, de gin in een roestvrijstalen juslepel boven een gasvlam, steek de damp aan en schenk de brandende gin over de parelhoen uit -
Laat de gin rustig uitbranden (zorg dat de wasemkap uit staat) -
Neem de parelhoen uit de pan en houd hem warm -
Verwijder het spek -
Verwijder de jeneverbessen en 2/3 deel van de bakboter -
Roer de bloem door de rest, schenk er een deel van de ingekookte bouillon bij en blijf roeren tot een glad gebonden massa is ontstaan -
Herhaal dit tot alle bouillon door de saus is opgenomen -
Laat de saus al roerend enkele minuten zachtjes doorkoken -
Los de pat‚ al roerend in de saus op en roer er van het vuuraf de room
door -
Breng de saus op smaak met peper en zout -
Warm de parelhoen eventueel nog in de saus op -
Leg de parelhoen in zijn geheel of in stukken op een voorverwarmde schaal -
Schenk er een deel van de saus over en geef de rest er apart in een voorverwarmde sauskom bij -
Serveer er desgewenst gesmoorde cantharellen of champignons bij -
Of spuit op de rand van de schaal rozetten van aardappelpuree en geef er broccoli of spruitjes bij
-