aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 4 sneden toastbrood, in blokjes van 1 cm3
    • Boter
    • 800 gr panklare rivierpaling
    • 400 gr kleine zilveruitjes
    • Zout
    • 1 kruidentuiltje
    • 1 teentje geplette knoflook
    • 20 gr groene peperbolletjes op water
    • 2 flesjes witbier van 25 cl
    • Aardappelzetmeel
    • 2 el gehakte peterselie
    • 1/2 el dragonsnippers

  • Bereiding:

    • Bak de broodblokjes goudgeel in een grote noot boter
    • Laat ze uitlekken op absorberend papier
    • Verwijder met een fijn mesje de rug- en buikgraatjes van de paling, van de
      staart naar de kop toe
    • Krab het bloed uit de buikholte
    • Spoel de paling, zodat alle restjes verwijderd worden
    • Snijd hem in mootjes van ongeveer 6 cm
    • Dep de stukken goed droog
    • Pel de zilveruitjes
    • Smelt een grote noot boter in een platte stoofpan
    • Stoof de zilveruitjes
    • een tweetal minuutjes in de boter, maar laat ze niet verkleuren
    • Schik de palingmoten tussen de zilveruitjes
    • Breng op smaak met zout
    • Doe er het kruidentuiltje, de geplette knoflook en de groene peperbolletjes bij
    • Bevochtig met het witbier, zodat de palingmootjes juist onder staan
    • Laat even opkoken en dek af
    • Stoof de paling en de uitjes in ongeveer 10 minuten gaar op een zacht vuurtje
    • Kontroleer de gaarheid
    • Schep de paling en de zilveruitjes over in een serveerschotel en houd ze warm
    • Kook de saus eventueel wat uit en bind ze dan met wat aardappelzetmeel, dat u
      oplost in water
    • Roer de peterselie, de dragon en nog een nootje boter door de saus
    • Controleer de kruiding
    • Giet de saus over de warme paling en strooi er wat toastblokjes over
    • Serveer de palingstoverij aan tafel voor uw gasten en geef er een stokbroodje
      of fijne frietjes bij
    • Verras ze met een goed geschonken witbier of Grand Cru van Hoegaarden