Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 4-5 kleine palingen
    • 2 preien
    • 1/2 liter blond bier
    • 50 gr zuring (hoort er ècht bij)
    • Het hart van een krop sla
    • 2 sneetjes brood zonder korst
    • 3 eierdooiers
    • 1 dl room
    • 100 gr boter
    • Peper
    • Zout


  • Bereiding:

    • Reinig de prei en snijd de witte stukken klein
    • Smelt 50 gr boter in een kookpan en laat hierin de stukken prei stoven zonder te kleuren
    • Voeg er na enkele minuten het bier aan toe, 1 liter water en de paling (afgestroopt en in
      stukken van 4 cm gesneden)
    • Kruid met peper en zout en stoof 20 minuten op een matig vuurtje met deksel
    • Haal de paling uit de pan en verwijder de graten
    • Houd de vis in een pot warm
    • Giet het kookvocht door een heel fijne zeef en houd het eveneens warm
    • Reinig de blaadjes zuring en het slahart en snijd ze fijn
    • Smelt de rest van de boter en voeg de zuring, de sla en de verkruimelde sneetjes brood
      toe
    • Kruid met peper
    • Meng goed met een houten lepel
    • Roer er beetje bij beetje het kookvocht onder
    • Dat moet allemaal op een heel zacht vuurtje gebeuren en duurt een tiental minuten
    • Voeg tenslotte nog de eidooiers, de room en de stukken paling toe
    • Controleer of het gerecht genoeg is gekruid
    • Dien zeer warm op
    • Om de eidooiers en de room aan het gerecht toe te voegen, helpt een foefje:
    • Klop de dooiers los en voeg onder voortdurend roeren een beetje kookvocht toe
    • Giet de room erbij
    • Meng dit alles door de soep, terwijl u met een houten lepel zachtjes roert