Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 4-5 kleine palingen
- 2 preien
- 1/2 liter blond bier
- 50 gr zuring (hoort er ècht bij)
- Het hart van een krop sla
- 2 sneetjes brood zonder korst
- 3 eierdooiers
- 1 dl room
- 100 gr boter
- Peper
- Zout
-
Bereiding:- Reinig de prei en snijd de witte stukken klein
- Smelt 50 gr boter in een kookpan en laat hierin de stukken prei stoven zonder te kleuren
- Voeg er na enkele minuten het bier aan toe, 1 liter water en de paling (afgestroopt en in
stukken van 4 cm gesneden) - Kruid met peper en zout en stoof 20 minuten op een matig vuurtje met deksel
- Haal de paling uit de pan en verwijder de graten
- Houd de vis in een pot warm
- Giet het kookvocht door een heel fijne zeef en houd het eveneens warm
- Reinig de blaadjes zuring en het slahart en snijd ze fijn
- Smelt de rest van de boter en voeg de zuring, de sla en de verkruimelde sneetjes brood
toe - Kruid met peper
- Meng goed met een houten lepel
- Roer er beetje bij beetje het kookvocht onder
- Dat moet allemaal op een heel zacht vuurtje gebeuren en duurt een tiental minuten
- Voeg tenslotte nog de eidooiers, de room en de stukken paling toe
- Controleer of het gerecht genoeg is gekruid
- Dien zeer warm op
- Om de eidooiers en de room aan het gerecht toe te voegen, helpt een foefje:
- Klop de dooiers los en voeg onder voortdurend roeren een beetje kookvocht toe
- Giet de room erbij
- Meng dit alles door de soep, terwijl u met een houten lepel zachtjes roert