Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 1 ossenstaart
- Een klein stukje mager rookspek
- Boter
- 1 flinke ui
- Enkele worteltjes
- 2 eetlepels bloem
- 3 liter water
- Zout
- 15 witte en zwarte peperkorrels
- 2 dl madeira
- Peterselie
- Bladselderij
- Basilicum
- Rozemarijn
- Salie
- Marjolein
- 100 gr gare doperwtjes
-
Bereiding:- Laat de ossenstaart door de slager in stukken hakken
- Bak het stukje rookspek langzaam uit en bak in het uitgelopen spekvet de stukken ossenstaart bruin
- Bak dan ook even de in schijven gesneden ui en wortelplakjes mee
- Strooi de bloem erover en laat die al roerend lichtbruin worden
- Doe er onder goed roeren het water bij en voeg zout en peperkorrels toe
- Breng de bouillon aan de kook en laat die 4-5 uur trekken
- Als het goed is, dient de bouillon wat geleiachtig te zijn
- Zeef de bouillon en haal de mooie stukken vlees van de staart
- Laat in de madeira de gewassen kruiden op een zacht vuur ± 15 minuten trekken; zeef dit, bak de kruidige madeira met de stukjes vlees en voeg de doperwten bij de soep