Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 1 ossenstaart
    • Een klein stukje mager rookspek
    • Boter
    • 1 flinke ui
    • Enkele worteltjes
    • 2 eetlepels bloem
    • 3 liter water
    • Zout
    • 15 witte en zwarte peperkorrels
    • 2 dl madeira
    • Peterselie
    • Bladselderij
    • Basilicum
    • Rozemarijn
    • Salie
    • Marjolein
    • 100 gr gare doperwtjes


  • Bereiding:

    • Laat de ossenstaart door de slager in stukken hakken
    • Bak het stukje rookspek langzaam uit en bak in het uitgelopen spekvet de stukken ossenstaart bruin
    • Bak dan ook even de in schijven gesneden ui en wortelplakjes mee
    • Strooi de bloem erover en laat die al roerend lichtbruin worden
    • Doe er onder goed roeren het water bij en voeg zout en peperkorrels toe
    • Breng de bouillon aan de kook en laat die 4-5 uur trekken
    • Als het goed is, dient de bouillon wat geleiachtig te zijn
    • Zeef de bouillon en haal de mooie stukken vlees van de staart
    • Laat in de madeira de gewassen kruiden op een zacht vuur ± 15 minuten trekken; zeef dit, bak de kruidige madeira met de stukjes vlees en voeg de doperwten bij de soep