Aantal personen: 12


  • IngrediĆ«nten

    • 2 of 3 gewassen en 15 minuten in water geweekte ossenstaarten
    • 1 hamschijf van 750 gr
    • 4 liter water of runderbouillon
    • Zout
    • 4 middelgrote wortelen
    • 2-4 uien
    • 1 bouquet garni
    • 1 bosje selderij
    • 2 koolrapen
    • 6-8 kruidnagels
    • 1/2 theelepel peperkorrels
    • 1 eetlepel arrowroot of rijstebloem
    • Cayennepeper


  • Bereiding:

    • Doe de ossenstaarten en de hamschijf in een flinke pan, giet er het water of de bouillon bij en breng het langzaam aan de kook
    • Voeg zout toe en schuim zorgvuldig af tot er geen schuim meer aan de oppervlakte komt
    • Voeg dan wortel, het bouquet garni, de selderij, koolraap, kruidnagels en peperkorrels toe
    • Laat de soep 3 uur trekken (3 1/2 uur als het om hele grote ossenstaarten gaat)
    • Neem de staarten uit de pan, zeef het nat en schep er al het vet af
    • Snijd de staarten bij de gewrichten in stukken en zet deze in 2 liter van het gezeefde nat op het vuur
    • Roer er, zodra het begint te koken, de arrowroot in en er voldoende zout en cayennepeper in om de soep flink te kruiden
    • Dien de soep heet op
    • Als u de soep laat trekken tot het vlees van de botten valt, krijgt u een bouillon die, afgekoeld, een vrij stevige gelei vormt
    • Als u deze gelei zeeft, laat indikken en vervolgens op smaak brengt met kruiden, ketchup of wat wijn, krijgt u een soep, die vele superieur zullen vinden aan de hierboven beschreven soep