Aantal personen: 12
-
Ingrediënten- 2 of 3 gewassen en 15 minuten in water geweekte ossenstaarten
- 1 hamschijf van 750 gr
- 4 liter water of runderbouillon
- Zout
- 4 middelgrote wortelen
- 2-4 uien
- 1 bouquet garni
- 1 bosje selderij
- 2 koolrapen
- 6-8 kruidnagels
- 1/2 theelepel peperkorrels
- 1 eetlepel arrowroot of rijstebloem
- Cayennepeper
-
Bereiding:- Doe de ossenstaarten en de hamschijf in een flinke pan, giet er het water of de bouillon bij en breng het langzaam aan de kook
- Voeg zout toe en schuim zorgvuldig af tot er geen schuim meer aan de oppervlakte komt
- Voeg dan wortel, het bouquet garni, de selderij, koolraap, kruidnagels en peperkorrels toe
- Laat de soep 3 uur trekken (3 1/2 uur als het om hele grote ossenstaarten gaat)
- Neem de staarten uit de pan, zeef het nat en schep er al het vet af
- Snijd de staarten bij de gewrichten in stukken en zet deze in 2 liter van het gezeefde nat op het vuur
- Roer er, zodra het begint te koken, de arrowroot in en er voldoende zout en cayennepeper in om de soep flink te kruiden
- Dien de soep heet op
- Als u de soep laat trekken tot het vlees van de botten valt, krijgt u een bouillon die, afgekoeld, een vrij stevige gelei vormt
- Als u deze gelei zeeft, laat indikken en vervolgens op smaak brengt met kruiden, ketchup of wat wijn, krijgt u een soep, die vele superieur zullen vinden aan de hierboven beschreven soep