aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • Voor de visfumet:
    • 1/2 kg visafval (zeetong of tarbotgraten)
    • 1 ui
    • 1 takje selder
    • 1 kruidentuiltje
    • 1.5 l water
    • Boter
    • Arachide- of olijfolie


      Voor de saus:

    • 2 uien
    • 2 takjes selder
    • 1/4 courgette
    • 3 tomaten
    • Boter of olie
    • 1.25 dl witte droge wijn
    • 1 kruidentuiltje
    • 1 teentje gepelde knoflook
    • 1 dopje saffraan (18.5 gr) of 8 gr saffraandraadjes


      Voor de vis:

    • 1/2 dl olie of boter
    • 8 schijfjes lotte (zeeduivel) van 50 gr elk
    • 12 gekookte mosselen
    • 8 mooie gepelde scampi’s
    • 12 sint-jacobsvruchten medium
    • Peper
    • Zout

  • Bereiding:

    • Was het visafval grondig
    • Versnipper de ui en de selder
    • Stoof de visgraten met de groenten en bevochtig met het water en voeg het
      kruidentuiltje toe
    • Breng aan de kook en laat gedurende 20 minuten zachtjes sudderen
    • Haal de fumet dan door een zeef en recupereer het vocht
    • Laat verder inkoken tot u nog 1 l overhoudt
    • Houd dit warm
    • Ondertussen reinigt u alle groenten voor de saus en versnijdt u de ui in dunne
      halve ringen en de selder en de courgette in kleine halve maantjes
    • De tomaten pelt en snijdt u in 4
    • Verhit een nootje boter of wat olie in een pot en doe er achtereenvolgens de
      nootjes lotte, de gepelde scampi’s en de sint-jacobsvruchten bij
    • Voeg de mosselen toe
    • Laat nog 1 minuut op krachig vuur stoven, alvorens met een schuimspaan de vis
      en de schaaldieren eruit te halen
    • Stoof in dezelfde pot de groenten
    • Giet er na een paar minuten de witte wijn bij om aanbranden te vermijden
    • Voeg het kruidentuiljte, het saffraanpoeder (of de saffraandraadjes) en het
      knoflookteentje toe en laat krokant gaar worden
    • Giet er de visbouillon bij, laat even opborrelen en leg er de vis en de
      zeevruchten op
    • Laat even opkoken en controleer de kruiding
    • Verdeel alles mooi over 4 kommetjes en laat afkoelen alvorens u het afdekt met
      microgolffolie of een deksel
    • Warm alles 5 tot 7 minuten op in de (microgolf)oven
    • Vergeet niet om de folie te droorprikken, voor u het gerecht opwarmt
    • Dien op met brood of rijst
    • Schenk hierbij een glaasje sancerre, chablis of een gewone witte of rose wijn