Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 1 grote vleestomaat
- 1 komkommer
- 1 zure appel (bijv Granny Smith)
- 7 cl citroensap
- 1 eetlepel zachte mosterd
- 1 1/2 dl arachide-olie
- 1 eetlepel uisnippers
- 1/2 eetlepel gehakte peterselie
- Versgemalen peper
- Zout
- Filets van 4 maatjesharingen
- Enkele plukjes kervel
- 4 sneetjes brood
- Boter
-
Bereiding:- Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd ze in dobbelsteentjes van 1 cm
- Houd ze in de koelkast fris
- Schil de komkommer en verdeel hem in schijven van 5 cm
- Zet de cilinders op hun platte kant en snijd de komkommer met een scherp mes in fijne plakjes
- Draai de komkommer telkens een kwart slag, zodat uiteindelijk alleen de kern (die u niet gebruikt) overblijft
- Snijd de plakjes nu in fijne reepjes
- Schil de appel en verwijder het klokhuis
- Snijd de appel in reepjes, meng er onmiddellijk wat citroensap door om verkleuring te voorkomen en houd ze apart
- Vermeng de mosterd met de rest van het citroensap, roer er de olie door en meng de uisnippers en de gehakte peterselie door de vinaigrette
- Kruid met peper en zout
- Verwijder de staart en de graatjes van de maatjesharing en snijd de filets schuin in tweeën
- Meng de appel- en komkommerreepjes voorzichtig door elkaar en kruid met versgemalen peper
- Schik de komkommersalade op een bergje op 4 koude borden
- Leg de halve maatjesfilets (4 stukjes haring per persoon)tegen de salade en leg tussen de maatjes enkele tomaatblokjes
- Besprenkel het geheel met de vinaigrette en garneer met enkele plukjes kervel
- Snijd het brood in mooie vormpjes en bak die in een klont boter knapperig
- Serveer de nog warme broodvormpjes bij de salade