Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 1 grote vleestomaat
    • 1 komkommer
    • 1 zure appel (bijv Granny Smith)
    • 7 cl citroensap
    • 1 eetlepel zachte mosterd
    • 1 1/2 dl arachide-olie
    • 1 eetlepel uisnippers
    • 1/2 eetlepel gehakte peterselie
    • Versgemalen peper
    • Zout
    • Filets van 4 maatjesharingen
    • Enkele plukjes kervel
    • 4 sneetjes brood
    • Boter


  • Bereiding:

    • Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd ze in dobbelsteentjes van 1 cm
    • Houd ze in de koelkast fris
    • Schil de komkommer en verdeel hem in schijven van 5 cm
    • Zet de cilinders op hun platte kant en snijd de komkommer met een scherp mes in fijne plakjes
    • Draai de komkommer telkens een kwart slag, zodat uiteindelijk alleen de kern (die u niet gebruikt) overblijft
    • Snijd de plakjes nu in fijne reepjes
    • Schil de appel en verwijder het klokhuis
    • Snijd de appel in reepjes, meng er onmiddellijk wat citroensap door om verkleuring te voorkomen en houd ze apart
    • Vermeng de mosterd met de rest van het citroensap, roer er de olie door en meng de uisnippers en de gehakte peterselie door de vinaigrette
    • Kruid met peper en zout
    • Verwijder de staart en de graatjes van de maatjesharing en snijd de filets schuin in tweeën
    • Meng de appel- en komkommerreepjes voorzichtig door elkaar en kruid met versgemalen peper
    • Schik de komkommersalade op een bergje op 4 koude borden
    • Leg de halve maatjesfilets (4 stukjes haring per persoon)tegen de salade en leg tussen de maatjes enkele tomaatblokjes
    • Besprenkel het geheel met de vinaigrette en garneer met enkele plukjes kervel
    • Snijd het brood in mooie vormpjes en bak die in een klont boter knapperig
    • Serveer de nog warme broodvormpjes bij de salade