Aantal personen: 4



  • Ingrediënten


    • 250 g linzen

    • 3 aardappelen

    • 1 ui

    • 200 g champignons

    • Zonnebloemolie

    • 4 eetlepels geknipte peterselie

    • 1 theelepel oregano

    • 2 theelepels tijm

    • 100 g tarwekiemen

    • Snufje zout

    • Peper

    • Voor het deeg:

    • 150 g ongebleekte bloem

    • 150 g volkorenmeel

    • 100 g boter

    • 5 eetlepels water

    • Voor de vulling:

    • 3 hard gekookte eieren



  • Bereiding:


    • Linzen hoeven niet te worden geweekt

    • Kook ze samen met de in blokjes gesneden aardappelen gaar

    • Pel en snipper de ui

    • Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en fruit beide goudbruin in de
      olie

    • Pureer de linzen en aardappelen met wat vocht in een elektrische mengbeker of
      draai beide door een roerzeef

    • Doe het mengsel in een kom en doe de ui, de champignons, de peterselie, de
      oregano, de tijm en de tarwekiemen erbij

    • Maak er een smeuïge massa van en breng nog wat meer op smaak met een
      snufje zout en wat peper

    • Meng voor het deeg beide meelsoorten en kneed de boter, het water en een snufje
      zout erdoor

    • Zet het deeg 1 uur koud weg en rol het daarna uit op een met bloem bestoven
      aanrecht of tafel

    • Bekleed een ingevette en met bloem bestoven vorm met de helft van het
      uitgerolde deeg; zorg ervoor dat er geen gaatjes of rimpels in zitten

    • Leg nu de helft van het pâtémengsel op de deeglap

    • Pel de harde eieren en halveer ze

    • Leg ze op de pâtévulling en dek het geheel af met de rest van het
      pâtémengsel

    • Plak een deksel van deeg over de vulling heen, met wat water of met losgeklopt
      ei

    • Prik gaatjes in het deksel

    • Zet de pâté midden in de oven op 200 ° (gasovenstand 4) en
      laat hem daar minstens 60 minuten staan

    • Steek er een breinaald of satépen in; als deze er droog uit komt is de
      pâté gaar

    • Laat hem dan uitdampen en serveer hem in plakken gesneden, warm of koud