Aantal personen: 8
-
Ingrediënten- Vleeslijst:
- 250 gr bruine linzen
- 250 gr gerookt buikspek
- 1 grote prei
- 1 kleine ui
- 2 eetlepels gehakte snijselderij
- Bouquet garni
- 1 3/4 liter water
- Groentelijst:
- 375 gr aardappelen
- 60 gr spekvet of reuzel
- 1 ui
- 1 eetlepel bloem
- Zout
- Peper
- 1-2 kleine preien
- Gehakte peterselie
- Naar wens:
- 250 gr rauwe rookworst (eventueel Frankfurters)
-
Bereiding:- Hak de groenten van de vleeslijst fijn en doe ze met alle andere ingrediënten van de vleeslijst in een ruime pan
- Breng dit aan de kook en laat het in een gesloten pan ± 2 uur sudderen, tot het spek net gaar is
- Snijd de aardappelen van de groentelijst in dobbelsteentjes, voeg ze aan de soep toe en laat ze mee sudderen
- Als u rauwe rookworst gebruikt, moet u ook die nu toevoegen
- Smelt in een kleine pan het vet en laat de fijngehakte ui licht bruinen
- Roer de bloem erdoor en voeg iets kookvocht toe
- Laat dit mengsel 10 minuten sudderen en roer het dan door de soep
- Breng de soep op smaak met (weinig) zout en peper
- Hak de overgebleven preien zeer fijn, voeg ze met de peterselie aan de soep toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen