Aantal personen: 8


  • Ingrediënten

    • Vleeslijst:
    • 250 gr bruine linzen
    • 250 gr gerookt buikspek
    • 1 grote prei
    • 1 kleine ui
    • 2 eetlepels gehakte snijselderij
    • Bouquet garni
    • 1 3/4 liter water
    • Groentelijst:
    • 375 gr aardappelen
    • 60 gr spekvet of reuzel
    • 1 ui
    • 1 eetlepel bloem
    • Zout
    • Peper
    • 1-2 kleine preien
    • Gehakte peterselie
    • Naar wens:
    • 250 gr rauwe rookworst (eventueel Frankfurters)


  • Bereiding:

    • Hak de groenten van de vleeslijst fijn en doe ze met alle andere ingrediënten van de vleeslijst in een ruime pan
    • Breng dit aan de kook en laat het in een gesloten pan ± 2 uur sudderen, tot het spek net gaar is
    • Snijd de aardappelen van de groentelijst in dobbelsteentjes, voeg ze aan de soep toe en laat ze mee sudderen
    • Als u rauwe rookworst gebruikt, moet u ook die nu toevoegen
    • Smelt in een kleine pan het vet en laat de fijngehakte ui licht bruinen
    • Roer de bloem erdoor en voeg iets kookvocht toe
    • Laat dit mengsel 10 minuten sudderen en roer het dan door de soep
    • Breng de soep op smaak met (weinig) zout en peper
    • Hak de overgebleven preien zeer fijn, voeg ze met de peterselie aan de soep toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen