Hoeveelheid: 12 stuks
-
Ingrediënten- 250 gr ketan/lontong
- 4 dl water
- 1 spriet sereh
- Zout
- Vulling:
- 200 gr tartaar of rundergehakt
- 5 rode uien
- 1 witte ui
- 3 teentjes knoflook
- 3/4 tl ketoembar
- 1/4 tl djinten
- 1/2 tl koenjit
- 1/4 tl laos
- 4 kemiries
- Arachide- of zonnebloemolie
- Peper en zout
- 2 el water met een klein blokje santen erdoor
- Mespunt sereh
-
Bereiding:- Was de rijst, en zet met water op het vuur
- Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout toe
- Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden (± 25 minuten)
- Schep de rijst, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen
- Bak eerst de witte ui en knoflook in een flinke scheut olie totdat deze glazig zijn geworden
- Bak daarna de tartaar rul, en doe dan de rest van de groenten en specerijen erbij
- Voeg het water met santen en een mespuntje sereh toe
- Laat zachtjes bakken tot het vocht verdampt is
- Deponeer op een stuk pisangblad of stuk aluminiumfolie wat rijst ter grote van ongeveer 10 X 4 cm en ongeveer 1 cm dik, leg het vulsel in het midden en rol het op zodat de vulling in het midden van het rolletje komt
- Stoom de lemper dan in pisangbladeren of aluminiumfolie ca 15 minuten in de stoompan
- De rolletjes moeten stevig opgerold worden
- Kan zowel warm als koud gegeten worden