Hoeveelheid: 12 stuks


  • Ingrediënten

    • 250 gr ketan/lontong
    • 4 dl water
    • 1 spriet sereh
    • Zout
    • Vulling:
    • 200 gr tartaar of rundergehakt
    • 5 rode uien
    • 1 witte ui
    • 3 teentjes knoflook
    • 3/4 tl ketoembar
    • 1/4 tl djinten
    • 1/2 tl koenjit
    • 1/4 tl laos
    • 4 kemiries
    • Arachide- of zonnebloemolie
    • Peper en zout
    • 2 el water met een klein blokje santen erdoor
    • Mespunt sereh


  • Bereiding:

    • Was de rijst, en zet met water op het vuur
    • Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout toe
    • Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden (± 25 minuten)
    • Schep de rijst, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen
    • Bak eerst de witte ui en knoflook in een flinke scheut olie totdat deze glazig zijn geworden
    • Bak daarna de tartaar rul, en doe dan de rest van de groenten en specerijen erbij
    • Voeg het water met santen en een mespuntje sereh toe
    • Laat zachtjes bakken tot het vocht verdampt is
    • Deponeer op een stuk pisangblad of stuk aluminiumfolie wat rijst ter grote van ongeveer 10 X 4 cm en ongeveer 1 cm dik, leg het vulsel in het midden en rol het op zodat de vulling in het midden van het rolletje komt
    • Stoom de lemper dan in pisangbladeren of aluminiumfolie ca 15 minuten in de stoompan
    • De rolletjes moeten stevig opgerold worden
    • Kan zowel warm als koud gegeten worden