aantal personen: 4
-
Ingrediënten:- Boter
- 3 el olijfolie
- Zout
- Peper
- 4 mooie dubbele lamskoteletten van de lage rib (ong 200 gr) of 8 enkele
- 6 jonge worteltjes
- 6 raapjes
- 1/4 knolselder
- 20 verse zilveruitjes
- 200 gr gerookt doorregen spek
- 2 grote tomaten
- 4 geplette knoflookteentjes
- 1 kruidentuiltje: 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 takje rozemarijn
- 4 dl droge witte wijn
-
Bereiding:- Belangrijk vooraf: Om dit gerecht in de oven te kunnen zetten, moet u beschikken over een koperen of inox kookpot met deksel, of eventueel een cocotte (aardewerk) Zeker geen handvaten in
bakeliet gebruiken! - Verhit een nootje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan en schroei hierin de met zout en peper ingewreven lamskoteletjes aan beide zijden dicht
- Was de worteltjes, raapjes, knolselder en zilveruitjes en snijd ze in blokjes
- Stoof de groenten gedurende ongeveer 5 minuten in een noot boter en twee eetlepels olijfolie in een grote kookpot
- Snijd het spek in reepjes, was en ontpit de tomaat en snijd ze in stukjes
- Laat ze gedurende 3 minuten met de groenten meestoven
- Wrijf een casserole met boter in en bedek de bodem met de helft van de groentenmengeling en leg hierop de lamskoteletten de geplette knoflookteentjes en het kruidentuiltje
- Overdek dit alles met de rest van de groentenmengeling
- Overgiet met 4 dl droge witte wijn en sluit de casserole af, plaats hem in een op 180 graden voorverwarmde oven en laat alles gedurende ongeveer 1 uur stoven
- Plaats de casserole tenslotte op een matig open vuur en laat gedurende ongeveer 10 minuten zonder deksel indikken
- Een Rose de Provence past hier uitstekend bij
- Belangrijk vooraf: Om dit gerecht in de oven te kunnen zetten, moet u beschikken over een koperen of inox kookpot met deksel, of eventueel een cocotte (aardewerk) Zeker geen handvaten in