aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:

    • Boter
    • 3 el olijfolie
    • Zout
    • Peper
    • 4 mooie dubbele lamskoteletten van de lage rib (ong 200 gr) of 8 enkele
    • 6 jonge worteltjes
    • 6 raapjes
    • 1/4 knolselder
    • 20 verse zilveruitjes
    • 200 gr gerookt doorregen spek
    • 2 grote tomaten
    • 4 geplette knoflookteentjes
    • 1 kruidentuiltje: 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 takje rozemarijn
    • 4 dl droge witte wijn


  • Bereiding:

    • Belangrijk vooraf: Om dit gerecht in de oven te kunnen zetten, moet u beschikken over een koperen of inox kookpot met deksel, of eventueel een cocotte (aardewerk) Zeker geen handvaten in
      bakeliet gebruiken!
    • Verhit een nootje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan en schroei hierin de met zout en peper ingewreven lamskoteletjes aan beide zijden dicht
    • Was de worteltjes, raapjes, knolselder en zilveruitjes en snijd ze in blokjes
    • Stoof de groenten gedurende ongeveer 5 minuten in een noot boter en twee eetlepels olijfolie in een grote kookpot
    • Snijd het spek in reepjes, was en ontpit de tomaat en snijd ze in stukjes
    • Laat ze gedurende 3 minuten met de groenten meestoven
    • Wrijf een casserole met boter in en bedek de bodem met de helft van de groentenmengeling en leg hierop de lamskoteletten de geplette knoflookteentjes en het kruidentuiltje
    • Overdek dit alles met de rest van de groentenmengeling
    • Overgiet met 4 dl droge witte wijn en sluit de casserole af, plaats hem in een op 180 graden voorverwarmde oven en laat alles gedurende ongeveer 1 uur stoven
    • Plaats de casserole tenslotte op een matig open vuur en laat gedurende ongeveer 10 minuten zonder deksel indikken
    • Een Rose de Provence past hier uitstekend bij