aantal personen: 8 – Hoofdgerecht


  • IngrediĆ«nten:

    • 1 lamsbout van circa 2 kg (met bot)
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 el verse tijmblaadjesof 2 tlgedroogde tijm
    • Versgemalen peper
    • 4 el olijfolie
    • Zout
    • Voor de saus:
    • 0,5 l rode wijn
    • 100 gr koude boter, in blokjes verdeeld
    • Zout
    • Versgemalen peper


  • Bereiding:

    • Laat het vlees op kamertemperatuur komen
    • Verwarm de oven ruim 2 uur voor het vlees op tafel moet komen voor op 220 graden
    • Dep de bout droog met keukenpapier
    • Pers de knoflook in een kommetje en roer er de tijm, wat peper en de olijfolie door
    • Wrijf de bout rondom stevig in met dit mengsel
    • Leg een rooster op de braadslee, leg er de lamsbout op en schuif in het midden van de voorverwarmde oven
    • Schakel de oventemperatuur na 10 minuten terug naar 180 graden en laat de bout nog 1 uur en 20 minuten braden
    • Bedruip het vlees in die tijd regelmatig met het uitgelopen braadvocht
    • Bestrooi het vlees met wat zout en laat het verpakt in een dubbel vel aluminiumfolie nog circa 20 minuten rusten
    • Giet het braadvocht in een steelpan
    • Blus de braadslee af met de wijn, roer de aanbaksels los en giet bij het braadvocht in de pan
    • Laat de saus circa 10 minuten inkoken tot ongeveer de helft van het oorspronkelijke volume
    • Klop er van het vuur af met een paar klontjes tegelijk de koude boter door
    • Breng de saus desgewenst verder op smaak met wat zout en peper en serveer apart bij het vlees
    • Snijd het vlees bij voorkeur aan tafel dwars op de draad in plakken van het bot