aantal personen: 8 – Hoofdgerecht
-
Ingrediënten:- 1 lamsbout van circa 2 kg (met bot)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el verse tijmblaadjesof 2 tlgedroogde tijm
- Versgemalen peper
- 4 el olijfolie
- Zout
- Voor de saus:
- 0,5 l rode wijn
- 100 gr koude boter, in blokjes verdeeld
- Zout
- Versgemalen peper
-
Bereiding:- Laat het vlees op kamertemperatuur komen
- Verwarm de oven ruim 2 uur voor het vlees op tafel moet komen voor op 220 graden
- Dep de bout droog met keukenpapier
- Pers de knoflook in een kommetje en roer er de tijm, wat peper en de olijfolie door
- Wrijf de bout rondom stevig in met dit mengsel
- Leg een rooster op de braadslee, leg er de lamsbout op en schuif in het midden van de voorverwarmde oven
- Schakel de oventemperatuur na 10 minuten terug naar 180 graden en laat de bout nog 1 uur en 20 minuten braden
- Bedruip het vlees in die tijd regelmatig met het uitgelopen braadvocht
- Bestrooi het vlees met wat zout en laat het verpakt in een dubbel vel aluminiumfolie nog circa 20 minuten rusten
- Giet het braadvocht in een steelpan
- Blus de braadslee af met de wijn, roer de aanbaksels los en giet bij het braadvocht in de pan
- Laat de saus circa 10 minuten inkoken tot ongeveer de helft van het oorspronkelijke volume
- Klop er van het vuur af met een paar klontjes tegelijk de koude boter door
- Breng de saus desgewenst verder op smaak met wat zout en peper en serveer apart bij het vlees
- Snijd het vlees bij voorkeur aan tafel dwars op de draad in plakken van het bot