aantal personen: 4
-
Ingrediƫnten:- 8 sneden mager gezouten spek met zwoerd van 3 mm dikte
- 8 enkele of 4 dubbele lamskoteletjes
- Boter
- Varkensreuzel
- 200 gr Parijse worst
- 800 gr zuurkool uit het vat, uit blik of vacuum
- 6 jeneverbessen
- 1/2 koffielepel kummelzaadjes (komijnzaad)
- 1 flesje Luxemburgse moeselwijn van 37.5 cl
- 1 borrelglaasje aquavit of jenever
- 500 gr kruimige aardappeltjes (bintjes)
- Peper van de molen
- Eventueel verschillende soorten mosterd
-
Bereiding:- Belangrijk: Als u uw romertopf voor het eerst gebruikt, moet u hem vooraf 24 uur in water zetten
- De tweede keer volstaat een half uurtje
- U moet de romertopf altijd in een koude oven zetten
- Braad zowel het spek als het lamsvlees even aan in boter
- Strijk de romertopf in met varkensreuzel en bekleed hem daarna met spek
- Verwijder het vel van de worst en snijd ze in 8 gelijke plakjes
- Verdeel de zuurkool in lagen, waarop u telkens lamsvlees en worst legt
- Kruid tussen de verschillende lagen telkens met peper van de molen
- Dek het vlees tenslotte toe met een laag zuurkool
- Plet de jeneverbessen en strooi ze op de zuurkool
- Strooi er ook de halve koffielepel kummel over
- Giet er de wijn en het glaasje aquavit of jenever over
- Zet het deksel op de romertopf en plaats hem 1 uur in de oven
- Schil de aardappelen en kook ze gaar
- Verdeel alles mooi over de borden en breng nog even op smaak met peper van de molen
- Serveer eventueel met verschillende soorten mosterd (bvb met en zonder pitjes)