aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:

    • 8 sneden mager gezouten spek met zwoerd van 3 mm dikte
    • 8 enkele of 4 dubbele lamskoteletjes
    • Boter
    • Varkensreuzel
    • 200 gr Parijse worst
    • 800 gr zuurkool uit het vat, uit blik of vacuum
    • 6 jeneverbessen
    • 1/2 koffielepel kummelzaadjes (komijnzaad)
    • 1 flesje Luxemburgse moeselwijn van 37.5 cl
    • 1 borrelglaasje aquavit of jenever
    • 500 gr kruimige aardappeltjes (bintjes)
    • Peper van de molen
    • Eventueel verschillende soorten mosterd


  • Bereiding:

    • Belangrijk: Als u uw romertopf voor het eerst gebruikt, moet u hem vooraf 24 uur in water zetten
    • De tweede keer volstaat een half uurtje
    • U moet de romertopf altijd in een koude oven zetten
    • Braad zowel het spek als het lamsvlees even aan in boter
    • Strijk de romertopf in met varkensreuzel en bekleed hem daarna met spek
    • Verwijder het vel van de worst en snijd ze in 8 gelijke plakjes
    • Verdeel de zuurkool in lagen, waarop u telkens lamsvlees en worst legt
    • Kruid tussen de verschillende lagen telkens met peper van de molen
    • Dek het vlees tenslotte toe met een laag zuurkool
    • Plet de jeneverbessen en strooi ze op de zuurkool
    • Strooi er ook de halve koffielepel kummel over
    • Giet er de wijn en het glaasje aquavit of jenever over
    • Zet het deksel op de romertopf en plaats hem 1 uur in de oven
    • Schil de aardappelen en kook ze gaar
    • Verdeel alles mooi over de borden en breng nog even op smaak met peper van de molen
    • Serveer eventueel met verschillende soorten mosterd (bvb met en zonder pitjes)