aantal personen: 6
-
Ingrediënten:- 1 grote ui
- 1 wortel
- 1 lamsbout van 1.2 kg (met been)
- Peper
- Zout
- Boter
- 4 mooie takjes rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- 15 cl witte wijn
- 0.5 l bouillon (liefst bruine fond)
- 10 gr aardappelzetmeel
-
1 tl rozemarijnsnippers
Als garnituur: (naar keuze) - Kleine tomaatjes
- Spinazie
- Broccoli
- Aardappelen
- Boontjes
- Fijn gerookt spek
-
Bereiding:- Maak de ui en de wortel schoon en snijd in grove stukken van 1.5 cm
- Kruid de lamsbout met peper en zout en bak hem mooi bruin in een grote noot boter (ongeveer 100 gr)
- Gaar de lamsbout verder in een matig warme oven (175°) gedurende 15 tot 20 minuten
- Giet er af en toe wat braadboter over
- Voeg na 20 min de ui, de wortel, 1 mooi takje rozemarijn en het teentje knoflook toe en draai de lamsbout om
- Braad de lamsbout nog een kwartiertje en bedruip af en toe
- Haal de bout uit de oven en houd hem warm
- Verwijder de helft van de braadboter en blus de pan met de witte wijn en de bouillon
- Kook de aanbaksels los en roer met een klopper gedurende ca. 5 minuten
- Giet de saus door een zeef
- Bind eventueel met wat aardappelzetmeel en kruid de saus indien nodig
- Kook nog een laatste maal op en roer nu een nootje boter door de saus
- Voeg de rozemarijnsnippers aan de saus toe
- Serveer de lamsbout aan tafel met enkele takjes rozemarijn en groentegarnituur
- De saus mag afzonderlijk opgediend worden
- Als garnituur kunt u bijvoorbeeld werken met:
- Een half tomaatje, gevuld met spinazie (opgewarmd in boter en Gekruid met peper, zout en muskaatnoot)
- Gekookte broccolibloempjes, die u even in warme boter wentelt
- Een aardappelgratin of gedraaide aardappelen in warme boter Gewenteld en met peterselie bestrooid
- Bundeltjes vooraf gekookte groene boontjes, gewikkeld in fijngesneden spek (10 tot 12 boontjes per bundeltje) en waarvan de uiteinden gelijk gesneden zijn
-
Schenk hierbij een pomerolwijn of een andere krachtige rode wijn
Tip: - Als u blanke fond gebruikt, mag die niet vooraf gezouten worden, U zou dan pekel krijgen