aantal personen: 6


  • Ingrediënten:

    • 1 grote ui
    • 1 wortel
    • 1 lamsbout van 1.2 kg (met been)
    • Peper
    • Zout
    • Boter
    • 4 mooie takjes rozemarijn
    • 1 teentje knoflook
    • 15 cl witte wijn
    • 0.5 l bouillon (liefst bruine fond)
    • 10 gr aardappelzetmeel

    • 1 tl rozemarijnsnippers


      Als garnituur: (naar keuze)

    • Kleine tomaatjes
    • Spinazie
    • Broccoli
    • Aardappelen
    • Boontjes
    • Fijn gerookt spek


  • Bereiding:

    • Maak de ui en de wortel schoon en snijd in grove stukken van 1.5 cm
    • Kruid de lamsbout met peper en zout en bak hem mooi bruin in een grote noot boter (ongeveer 100 gr)
    • Gaar de lamsbout verder in een matig warme oven (175°) gedurende 15 tot 20 minuten
    • Giet er af en toe wat braadboter over
    • Voeg na 20 min de ui, de wortel, 1 mooi takje rozemarijn en het teentje knoflook toe en draai de lamsbout om
    • Braad de lamsbout nog een kwartiertje en bedruip af en toe
    • Haal de bout uit de oven en houd hem warm
    • Verwijder de helft van de braadboter en blus de pan met de witte wijn en de bouillon
    • Kook de aanbaksels los en roer met een klopper gedurende ca. 5 minuten
    • Giet de saus door een zeef
    • Bind eventueel met wat aardappelzetmeel en kruid de saus indien nodig
    • Kook nog een laatste maal op en roer nu een nootje boter door de saus
    • Voeg de rozemarijnsnippers aan de saus toe
    • Serveer de lamsbout aan tafel met enkele takjes rozemarijn en groentegarnituur
    • De saus mag afzonderlijk opgediend worden
    • Als garnituur kunt u bijvoorbeeld werken met:
    • Een half tomaatje, gevuld met spinazie (opgewarmd in boter en Gekruid met peper, zout en muskaatnoot)
    • Gekookte broccolibloempjes, die u even in warme boter wentelt
    • Een aardappelgratin of gedraaide aardappelen in warme boter Gewenteld en met peterselie bestrooid
    • Bundeltjes vooraf gekookte groene boontjes, gewikkeld in fijngesneden spek (10 tot 12 boontjes per bundeltje) en waarvan de uiteinden gelijk gesneden zijn

    • Schenk hierbij een pomerolwijn of een andere krachtige rode wijn


      Tip:

    • Als u blanke fond gebruikt, mag die niet vooraf gezouten worden, U zou dan pekel krijgen