aantal personen: 4
-
Ingrediënten:- 150 gr groene linzen (gedroogd)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 wortelen
- 2 el zonnebloemolie
- 500 gr lamsvlees in reepjes (shoarma)
- Boter
- 1/2 kaneelstokje
- 300 gr basmati rijst
- 3 curryblaadjes
- 1 kruidnagel
- 3 kardemomzaadjes
- 1 mp chilipoeder of cayennepoeder
- 1 takje verse koriander
- 6 dl rundsbouillon
- Peper
- Zout
-
Bereiding:- De dag vooraf:
-
Was de linzen en zet ze in een halve liter koud water om te weken
De dag zelf: - Maak de ui schoon en snijd hem in grove repen
- Pel de knoflook en snijd het teentje in vieren
- Schil de wortel en snijd hem in rondjes van 1 cm
- Verhit 2 eetlepels olie en bak er het vlees in onder voortdurend omroeren
- Kruid met peper en zout
- Schep het vlees uit de pan en smelt een nootje boter
- Voeg er de uirepen, de knoflook en de rijst aan toe en laat even bakken
- Voeg er ook de wortelschijfjes, de specerijen en de gewassen korianderblaadjes aan toe en overgiet alles met de bouillon
- Zet er een deksel op en voeg na 15 minuten de uitgelekte linzen toe
- Breng op smaak met peper en zout en laat nog ca 20 minuten zachtjes koken
-
Als bijna al het vocht is opgenomen, roert u het vlees onder de rijst en laat u dit nog even mee opwarmen
Tip: - Curryblaadjes zijn groene blaadjes met een heerlijk aroma dat een beetje aan kerriepoeder doet denken, U kunt ze eventueel vervangen door 1 teelepel madras curry
- Kardemomzaadjes zijn kleine zwarte zaadjes en zitten in een groen of zwart driehoekig omhulsel, ze worden in hun geheel in de bereiding gebruikt en zijn te vervangen door 1 teelepel
kardemompoeder