aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:

    • 150 gr groene linzen (gedroogd)
    • 1 ui
    • 1 teentje knoflook
    • 2 wortelen
    • 2 el zonnebloemolie
    • 500 gr lamsvlees in reepjes (shoarma)
    • Boter
    • 1/2 kaneelstokje
    • 300 gr basmati rijst
    • 3 curryblaadjes
    • 1 kruidnagel
    • 3 kardemomzaadjes
    • 1 mp chilipoeder of cayennepoeder
    • 1 takje verse koriander
    • 6 dl rundsbouillon
    • Peper
    • Zout


  • Bereiding:

    • De dag vooraf:

    • Was de linzen en zet ze in een halve liter koud water om te weken


      De dag zelf:

    • Maak de ui schoon en snijd hem in grove repen
    • Pel de knoflook en snijd het teentje in vieren
    • Schil de wortel en snijd hem in rondjes van 1 cm
    • Verhit 2 eetlepels olie en bak er het vlees in onder voortdurend omroeren
    • Kruid met peper en zout
    • Schep het vlees uit de pan en smelt een nootje boter
    • Voeg er de uirepen, de knoflook en de rijst aan toe en laat even bakken
    • Voeg er ook de wortelschijfjes, de specerijen en de gewassen korianderblaadjes aan toe en overgiet alles met de bouillon
    • Zet er een deksel op en voeg na 15 minuten de uitgelekte linzen toe
    • Breng op smaak met peper en zout en laat nog ca 20 minuten zachtjes koken

    • Als bijna al het vocht is opgenomen, roert u het vlees onder de rijst en laat u dit nog even mee opwarmen


      Tip:

    • Curryblaadjes zijn groene blaadjes met een heerlijk aroma dat een beetje aan kerriepoeder doet denken, U kunt ze eventueel vervangen door 1 teelepel madras curry
    • Kardemomzaadjes zijn kleine zwarte zaadjes en zitten in een groen of zwart driehoekig omhulsel, ze worden in hun geheel in de bereiding gebruikt en zijn te vervangen door 1 teelepel
      kardemompoeder