Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- Voor de court-bouillon:
- 4 liter water
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 2 eetlepels grofgemalen peper
- 1 scheut azijn
- Tijm
- Laurier
- 2 verse kreeften á 400 gr
- Voor de salade:
- 150 gr gemengde sla
- 1 mango
- Voor de dressing:
- 1 eetlepel mosterd
- 1 ei
- Het vruchtvlees van 1 mango
- 1 dl notenolie
- 1 dl witte wijnazijn
- Peper
- Zout
- 1 koffielepel suiker
- 1 eetlepel gedroogde roze peper
-
Bereiding:- Doe het water in een kookpan, voeg alle ingrediënten voor de court-bouillon toe en breng aan de kook
- Doe de kreeften met de kop naar beneden in de kokende bouillon en breng opnieuw aan de kook
- Neem de pan van het vuur en laat de kreeften in het kookvocht afkoelen
- Mix voor de dressing de mosterd, het ei en het mangovruchtvlees en voeg geleidelijk de olie en vervolgens de azijn toe
- Kruid met peper en zout en voeg de suiker toe
- Trek de scharen van de kreeft en snijd de kreeft in de lengte doormidden
- Haal het vlees uit de staart en verwijder het darmkanaal
- Kraak de scharen met de botte zijde van een mes en haal het vlees eruit
- Snijd de ellebogen doormidden en haal ook daar het vlees uit
- Trek de pootjes van de koppen en gebruik ze, evenals de dekschilden van de koppen, voor de garnering
- Schil de mango, snijd de 2 helften van de platte pit en snijd het vruchtvlees in halve maantjes
- Leg in het midden van elk bord een beetje sla en lepel er wat saus over
- Leg daarop het kreeftenvlees en leg bovenaan het dekschild en de kreeftenpootjes
- Schik onderaan de mangoschijfjes in waaiervorm en strooi hier en daar wat roze peperbolletjes
- Geef er de rest van de dressing apart bij en zorg voor een kreeftenvorkje