Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • Voor de court-bouillon:
    • 4 liter water
    • 1 ui
    • 1 wortel
    • 1 stengel bleekselderij
    • 2 eetlepels grofgemalen peper
    • 1 scheut azijn
    • Tijm
    • Laurier
    • 2 verse kreeften á 400 gr
    • Voor de salade:
    • 150 gr gemengde sla
    • 1 mango
    • Voor de dressing:
    • 1 eetlepel mosterd
    • 1 ei
    • Het vruchtvlees van 1 mango
    • 1 dl notenolie
    • 1 dl witte wijnazijn
    • Peper
    • Zout
    • 1 koffielepel suiker
    • 1 eetlepel gedroogde roze peper


  • Bereiding:

    • Doe het water in een kookpan, voeg alle ingrediënten voor de court-bouillon toe en breng aan de kook
    • Doe de kreeften met de kop naar beneden in de kokende bouillon en breng opnieuw aan de kook
    • Neem de pan van het vuur en laat de kreeften in het kookvocht afkoelen
    • Mix voor de dressing de mosterd, het ei en het mangovruchtvlees en voeg geleidelijk de olie en vervolgens de azijn toe
    • Kruid met peper en zout en voeg de suiker toe
    • Trek de scharen van de kreeft en snijd de kreeft in de lengte doormidden
    • Haal het vlees uit de staart en verwijder het darmkanaal
    • Kraak de scharen met de botte zijde van een mes en haal het vlees eruit
    • Snijd de ellebogen doormidden en haal ook daar het vlees uit
    • Trek de pootjes van de koppen en gebruik ze, evenals de dekschilden van de koppen, voor de garnering
    • Schil de mango, snijd de 2 helften van de platte pit en snijd het vruchtvlees in halve maantjes
    • Leg in het midden van elk bord een beetje sla en lepel er wat saus over
    • Leg daarop het kreeftenvlees en leg bovenaan het dekschild en de kreeftenpootjes
    • Schik onderaan de mangoschijfjes in waaiervorm en strooi hier en daar wat roze peperbolletjes
    • Geef er de rest van de dressing apart bij en zorg voor een kreeftenvorkje