aantal: 1 liter
-
Ingrediënten:- 500 gr kippenlevertjes
- 1 grote ui
- 2 sneetjes wittebrood
- 4 el slagroom
- 250 gr gehakt, half om half
- 2 eieren
- 2 el groene peperkorrels uit een potje
- 3 el rozijnen
- Zout
- Peper
- Ca. 12 plakjes vers vet spek
- Voor de marinade:
- 1 glas port of sherry
- 1 laurierblad
- Mespunt tijm
- Voor de garnering:
- Slablaadjes
- Druiven
-
Bereiding:- Verwijder eventuele vliesjes en bloedvaatjes van de levertjes
- Roer de opgesomde ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de
kippenlevertjes circa 2 uur marineren - Snipper de ui
- Verkruimel het brood zonder korst en roer er de slagroom door
- Bekleed de vorm met de plakken spek en laat ze over de rand hangen
- Pureer de levertjes in de foodprocessor en meng er de overige ingrediënten door
- Vul de vorm met het levermengsel en druk stevig aan
- Vouw er het overhangende spek over
- Dek de vorm af met een deksel of met een dubbel vel aluminiumfolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Zet de vorm in een passende ovenschaal of braadslee
- Giet er zoveel kokend water bij dat de onderste helft van de vorm in het water staat
- Zet de schaal of de braadslee op het rooster in het midden van de oven en laat de
patèin circa 1 uur gaar worden - Neem de patè uit de oven en laat afkoelen
- Stort de patè uit de vorm en zet voor gebruik minstens een nacht in de koelkast
- Serveer de patè in plakken en garneer met een blaadje sla en een paar druiven