aantal: 1 liter


  • Ingrediënten:

    • 500 gr kippenlevertjes
    • 1 grote ui
    • 2 sneetjes wittebrood
    • 4 el slagroom
    • 250 gr gehakt, half om half
    • 2 eieren
    • 2 el groene peperkorrels uit een potje
    • 3 el rozijnen
    • Zout
    • Peper
    • Ca. 12 plakjes vers vet spek
    • Voor de marinade:
    • 1 glas port of sherry
    • 1 laurierblad
    • Mespunt tijm
    • Voor de garnering:
    • Slablaadjes
    • Druiven


  • Bereiding:

    • Verwijder eventuele vliesjes en bloedvaatjes van de levertjes
    • Roer de opgesomde ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de
      kippenlevertjes circa 2 uur marineren
    • Snipper de ui
    • Verkruimel het brood zonder korst en roer er de slagroom door
    • Bekleed de vorm met de plakken spek en laat ze over de rand hangen
    • Pureer de levertjes in de foodprocessor en meng er de overige ingrediënten door
    • Vul de vorm met het levermengsel en druk stevig aan
    • Vouw er het overhangende spek over
    • Dek de vorm af met een deksel of met een dubbel vel aluminiumfolie
    • Verwarm de oven voor op 180 graden
    • Zet de vorm in een passende ovenschaal of braadslee
    • Giet er zoveel kokend water bij dat de onderste helft van de vorm in het water staat
    • Zet de schaal of de braadslee op het rooster in het midden van de oven en laat de
      patèin circa 1 uur gaar worden
    • Neem de patè uit de oven en laat afkoelen
    • Stort de patè uit de vorm en zet voor gebruik minstens een nacht in de koelkast
    • Serveer de patè in plakken en garneer met een blaadje sla en een paar druiven