Aantal personen: 4-6, voorgerecht


  • Ingrediënten

    • 400 gr zalmfilets, zonder vel en graten
    • 1 grote roze grapefruit
    • Cayennepeper
    • 1/4 krop lollo bionda, in plukjes
    • 1 rijpe avocado, in kleine blokjes
    • 2 eetlepels kleine kappertjes
    • (takjes dille)


  • Bereiding:

    • Zalm in flinterdunne plakjes (laten) snijden, donkere delen verwijderen
    • Grapefruit dun schillen, schil in heel dunne reepjes snijden
    • Reepjes even in kokend water koken, koudspoelen
    • Grapefruit uitpersen
    • Sap pittig op smaak brengen met cayennepeper
    • Zalm in sap afgedekt ± 1 uur in koelkast
    • marineren
    • Sla op borden schikken
    • Zalm erop leggen, marinade erover schenken
    • Avocado en kappertjes over zalm verdelen
    • Garneren met reepjes schil (en dille)
    • Variatie: 250 gr rauwe tonijnfilet in zeer dunne plakjes op 4 borden
      schikken
    • Dressing kloppen van: 1 eetlepel Japanse sojasaus, 6 eetlepels
      druivenpitolie, 1/2-1 eetlepels balsamico-azijn en 2 eetlepels
      kippebouillon, zout en peper
    • 4 shiitake (paddestoelen) in heel kleine blokjes erdoor scheppen
    • Bij tonijn serveren
    • Garneren met lollo rosso
    • Wijnadvies
    • Bij deze carpaccio van zalm, maar ook bij de variatie van tonijn past
      een volle droge witte wijn, bijvoorbeeld een Chablis