Aantal personen: 6-8, voorgerecht


  • Ingrediënten

    • 10 grote garnalen
    • 1 eetlepel citroensap
    • 400 gr tongschar- (of wijting)filet
    • 2 eiwitten
    • 2 dl creme fraiche
    • Zout
    • Peper
    • 40 gr boter
    • 4 sjalotten, fijngehakt
    • 150 gr champignons, fijngehakt
    • 4 eetlepels peterselie, fijngehakt
    • 450 gr bladerdeeg (10 plakjes)
    • 200 gr kabeljauwfilet, in blokjes van 2 cm
    • 1/2 dl cognac (of madeira)
    • 1 eidooier
    • Extra nodig: lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet


  • Bereiding:

    • Garnalen pellen, zwarte darm verwijderen en staartjes in lengte
      halveren
    • Besprenkelen met citroensap, 30 minuten laten intrekken
    • Tongschar pureren
    • In delen eiwitten, creme fraiche, zout en peper toevoegen
    • In boter sjalot ± 5 minuten bakken, dan champignons ± 10
      minuten meebakken
    • Peterselie erbij doen
    • Oven voorverwarmen op 200 graden
    • 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uitrollen tot ronde lap (doorsnede 34 cm)
      en 4 plakjes tot ronde lap (doorsnede 28 cm)
    • Vorm bekleden met grote lap
    • Uitgelekte garnalen en kabeljauw mengen
    • In vorm scheppen: 1/2 van champignonmengsel, 1/3 van vismousse, 1/2 van
      garnalen/kabeljauw, 1 x herhalen en eindigen met vismousse
    • Cognac erover schenken
    • Afdekken met deeglap, randen met water op elkaar plakken
    • Uit restjes deeg visjes snijden en op deksel plakken
    • In midden van deksel gaatje maken, opgerold stukje aluminiumfolie erin
      zetten
    • Dooier loskloppen met 1 theelepel water en deksel ermee bestrijken
    • In midden van oven ± 1 uur bakken
    • (Lauw)warm serveren
    • Idee: maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door
      langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door
      zeeduivel, zeewolf of roodbaars