Aantal personen: 6-8, voorgerecht
-
Ingrediënten- 10 grote garnalen
- 1 eetlepel citroensap
- 400 gr tongschar- (of wijting)filet
- 2 eiwitten
- 2 dl creme fraiche
- Zout
- Peper
- 40 gr boter
- 4 sjalotten, fijngehakt
- 150 gr champignons, fijngehakt
- 4 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 450 gr bladerdeeg (10 plakjes)
- 200 gr kabeljauwfilet, in blokjes van 2 cm
- 1/2 dl cognac (of madeira)
- 1 eidooier
- Extra nodig: lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet
-
Bereiding:- Garnalen pellen, zwarte darm verwijderen en staartjes in lengte
halveren - Besprenkelen met citroensap, 30 minuten laten intrekken
- Tongschar pureren
- In delen eiwitten, creme fraiche, zout en peper toevoegen
- In boter sjalot ± 5 minuten bakken, dan champignons ± 10
minuten meebakken - Peterselie erbij doen
- Oven voorverwarmen op 200 graden
- 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uitrollen tot ronde lap (doorsnede 34 cm)
en 4 plakjes tot ronde lap (doorsnede 28 cm) - Vorm bekleden met grote lap
- Uitgelekte garnalen en kabeljauw mengen
- In vorm scheppen: 1/2 van champignonmengsel, 1/3 van vismousse, 1/2 van
garnalen/kabeljauw, 1 x herhalen en eindigen met vismousse - Cognac erover schenken
- Afdekken met deeglap, randen met water op elkaar plakken
- Uit restjes deeg visjes snijden en op deksel plakken
- In midden van deksel gaatje maken, opgerold stukje aluminiumfolie erin
zetten - Dooier loskloppen met 1 theelepel water en deksel ermee bestrijken
- In midden van oven ± 1 uur bakken
- (Lauw)warm serveren
- Idee: maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door
langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door
zeeduivel, zeewolf of roodbaars
- Garnalen pellen, zwarte darm verwijderen en staartjes in lengte