Aantal personen: 6, voor- of tussengerecht


  • Ingrediënten

    • 6 plakjes bladerdeeg, diepvries
    • 350-400 gr gefileerde griet, in 12 stukken gesneden
    • 1/2 dl droge witte wijn
    • 1 dl visbouillon
    • 1 3/4 dl slagroom
    • 350 gr prei, in dunne ringen
    • 15 gr boter
    • Zout
    • Versgemalen witte peper
    • Extra nodig: 6 ronde vormpjes (doorsnede 10 cm), ingevet; ovenschaal,
      beboterd; bakpapier, steunvulling


  • Bereiding:

    • Oven voorverwarmen op 200 graden
    • Ontdooide plakjes bladerdeeg iets uitrollen
    • Vormpjes ermee bekleden
    • In oven ± 10 minuten blind bakken
    • Vulling verwijderen
    • Tartelettes in nog 5-10 minuten lichtbruin bakken
    • Stukken vis naast elkaar in ovenschaal leggen
    • Wijn en bouillon erover schenken
    • Op fornuis tegen de kook aan brengen
    • Afgedekt met beboterd aluminiumfolie 1 minuut in oven zetten
    • Vis uit schaal scheppen en warm houden
    • Kookvocht op hoog vuur laten inkoken tot dikke saus
    • Room en helft van prei toevoegen
    • Laten inkoken tot sausdikte
    • Boter verhitten
    • Rest van prei met zout en peper ± 5 minuten zachtjes bakken
    • Prei en daarop vis over tartelettes verdelen
    • Nog ± 3 minuten in hete oven verwarmen
    • Beetje saus over vis scheppen