Aantal personen: 4, voorgerecht
-
Ingrediënten- 1 kg mosselen
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl slagroom
- 30 gr boter
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 dl kruidenbouillon (van tablet)
- 10 draadjes saffraan
- 100 gr zeekraal
- 75 gr lamsoren
- Zout
- Peper
- 4 eetlepels fijngehakte salie
- Extra nodig: zeefdoek
-
Bereiding:- Mosselen schoonboenen
- Kapotte mosselen en mosselen die na een tik op het werkblad niet meer
sluiten eruit halen - Mosselen met wijn en slagroom aan de kook brengen
- Met deksel op pan ± 5 minuten op hoog vuur laten koken
- Pan tussendoor schudden tot mosselen open zijn
- Mosselen uit pan scheppen en laten uitlekken
- Mosselen uit schelp nemen
- Kookvocht door doek zeven
- In grote pan boter verhitten
- Ui op laag vuur ± 5 minuten al omscheppend bakken
- Bouillon en saffraan toevoegen en ± 15 minuten zacht laten koken
- Kookvocht van mosselen en zeekraal aan bouillon toevoegen en nog
± 5 minuten zacht laten koken - Lamsoren en mosselen aan soep toevoegen en door en door verwarmen
- Soep op smaak brengen met zout en peper
- Bestrooien met salie
- Variatie-ideeën:
- – Lamsoren kunnen eventueel vervangen worden door veldsla
- De bladeren van veldsla (ezelsoren) hebben een heerlijke, enigszins
bittere smaak - – In plaats van zeekraal kunt u haricots verts kiezen
- Dit zijn dunne sperzieboontjes, die ook wel prinsessenbonen worden
genoemd - – Lekker bij de soep zijn geroosterde witbroodreepjes bestreken met
mosterdboter - Snijd hiervoor 4 ontkorste, geroosterde sneetjes witbrood elk in vier
reepjes - En bestrijk ze met 25 gr zachte boter waardoor 2 theelepels mosterd is
geroerd - Ook erg lekker is verse roomkaas met mierikswortel (bijvoorbeeld
Cantadou)