Aantal personen: 4, voorgerecht


  • Ingrediënten

    • 1 kg mosselen
    • 1 dl droge witte wijn
    • 1 dl slagroom
    • 30 gr boter
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 4 dl kruidenbouillon (van tablet)
    • 10 draadjes saffraan
    • 100 gr zeekraal
    • 75 gr lamsoren
    • Zout
    • Peper
    • 4 eetlepels fijngehakte salie
    • Extra nodig: zeefdoek


  • Bereiding:

    • Mosselen schoonboenen
    • Kapotte mosselen en mosselen die na een tik op het werkblad niet meer
      sluiten eruit halen
    • Mosselen met wijn en slagroom aan de kook brengen
    • Met deksel op pan ± 5 minuten op hoog vuur laten koken
    • Pan tussendoor schudden tot mosselen open zijn
    • Mosselen uit pan scheppen en laten uitlekken
    • Mosselen uit schelp nemen
    • Kookvocht door doek zeven
    • In grote pan boter verhitten
    • Ui op laag vuur ± 5 minuten al omscheppend bakken
    • Bouillon en saffraan toevoegen en ± 15 minuten zacht laten koken
    • Kookvocht van mosselen en zeekraal aan bouillon toevoegen en nog
      ± 5 minuten zacht laten koken
    • Lamsoren en mosselen aan soep toevoegen en door en door verwarmen
    • Soep op smaak brengen met zout en peper
    • Bestrooien met salie
    • Variatie-ideeën:
    • – Lamsoren kunnen eventueel vervangen worden door veldsla
    • De bladeren van veldsla (ezelsoren) hebben een heerlijke, enigszins
      bittere smaak
    • – In plaats van zeekraal kunt u haricots verts kiezen
    • Dit zijn dunne sperzieboontjes, die ook wel prinsessenbonen worden
      genoemd
    • – Lekker bij de soep zijn geroosterde witbroodreepjes bestreken met
      mosterdboter
    • Snijd hiervoor 4 ontkorste, geroosterde sneetjes witbrood elk in vier
      reepjes
    • En bestrijk ze met 25 gr zachte boter waardoor 2 theelepels mosterd is
      geroerd
    • Ook erg lekker is verse roomkaas met mierikswortel (bijvoorbeeld
      Cantadou)