Aantal personen: 6, hoofdgerecht


  • Ingrediënten

    • Voor de tomatensaus:
    • 6 eetlepels olijfolie
    • 2 sjalotten, fijngehakt
    • 1 1/2 kg rijpe tomaten, in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • 2 bosjes basilicum, grof gesneden
    • Zout
    • Peper
    • Suiker
    • 2 aubergines
    • 2 courgettes
    • 2 rode paprika’s
    • 500 gr mozzarella
    • 250 gr lasagnevellen (zelfgemaakt of pak)
    • 4 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
    • Extra nodig: rechthoekige grote ovenschaal


  • Bereiding:

    • Tomatensaus: in pan met dikke bodem in 3 eetlepels olie sjalot en
      knoflook ± 5 minuten zacht bakken
    • Tomaat, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toevoegen
    • ± 30 minuten zacht laten stoven
    • Tomatenmoes boven andere pan zeven
    • Puree zacht laten inkoken tot ± 5 dl dikke saus
    • Op smaak brengen met zout, peper en mespunt suiker
    • Laten afkoelen
    • Oven voorverwarmen op 175 graden
    • Aubergines schillen, in lengte in plakken van 1/2 cm snijden
    • Plakken aan beide kanten met rest van olie bestrijken en met zout en
      peper bestrooien
    • Dakpansgewijs in grote ovenschaal leggen
    • Scheutje water erover schenken en afdekken met aluminiumfolie
    • In oven aubergine ± 30 minuten gaar stoven
    • Plakken droogdeppen met keukenpapier, laten afkoelen
    • Ongeschilde courgettes in plakken van 3 mm dik snijden
    • Op dezelfde manier als aubergines in oven in ± 20 minuten gaar
      stoven
    • Paprika’s roosteren onder grill, in hete oven of boven gasvlam tot vel
      zwartgeblakerd is
    • In plastic zak laten uitdampen
    • Schil verwijderen
    • Paprika’s in vieren snijden, zaadjes verwijderen (vocht opvangen en bij
      tomatensaus gieten)
    • Groenten laten afkoelen
    • Mozzarella in hele dunne plakjes snijden
    • In ovenschaal laagjes maken van: 1/4 van tomatensaus, 1/3 van
      lasagnevellen, aubergine, daarop basilicumblaadjes en 1/3 deel van
      mozzarella
    • Deze laagjes 2x herhalen maar in plaats van aubergine 1e keer courgette
      en 2e keer paprika gebruiken
    • Eindigen met tomatensaus.
    • Oven voorverwarmen op 175 graden
    • Parmezaanse kaas over lasagne strooien
    • In oven lasagne in ± 45 minuten gaar bakken
    • Serveer de lasagne in brede repen gesneden met stokbrood en een groene
      salade