Aantal personen: 6, hoofdgerecht
-
Ingrediënten- Voor de tomatensaus:
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 1 1/2 kg rijpe tomaten, in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 2 bosjes basilicum, grof gesneden
- Zout
- Peper
- Suiker
- 2 aubergines
- 2 courgettes
- 2 rode paprika’s
- 500 gr mozzarella
- 250 gr lasagnevellen (zelfgemaakt of pak)
- 4 eetlepels versgeraspte parmezaanse kaas
- Extra nodig: rechthoekige grote ovenschaal
-
Bereiding:- Tomatensaus: in pan met dikke bodem in 3 eetlepels olie sjalot en
knoflook ± 5 minuten zacht bakken - Tomaat, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toevoegen
- ± 30 minuten zacht laten stoven
- Tomatenmoes boven andere pan zeven
- Puree zacht laten inkoken tot ± 5 dl dikke saus
- Op smaak brengen met zout, peper en mespunt suiker
- Laten afkoelen
- Oven voorverwarmen op 175 graden
- Aubergines schillen, in lengte in plakken van 1/2 cm snijden
- Plakken aan beide kanten met rest van olie bestrijken en met zout en
peper bestrooien - Dakpansgewijs in grote ovenschaal leggen
- Scheutje water erover schenken en afdekken met aluminiumfolie
- In oven aubergine ± 30 minuten gaar stoven
- Plakken droogdeppen met keukenpapier, laten afkoelen
- Ongeschilde courgettes in plakken van 3 mm dik snijden
- Op dezelfde manier als aubergines in oven in ± 20 minuten gaar
stoven - Paprika’s roosteren onder grill, in hete oven of boven gasvlam tot vel
zwartgeblakerd is - In plastic zak laten uitdampen
- Schil verwijderen
- Paprika’s in vieren snijden, zaadjes verwijderen (vocht opvangen en bij
tomatensaus gieten) - Groenten laten afkoelen
- Mozzarella in hele dunne plakjes snijden
- In ovenschaal laagjes maken van: 1/4 van tomatensaus, 1/3 van
lasagnevellen, aubergine, daarop basilicumblaadjes en 1/3 deel van
mozzarella - Deze laagjes 2x herhalen maar in plaats van aubergine 1e keer courgette
en 2e keer paprika gebruiken - Eindigen met tomatensaus.
- Oven voorverwarmen op 175 graden
- Parmezaanse kaas over lasagne strooien
- In oven lasagne in ± 45 minuten gaar bakken
- Serveer de lasagne in brede repen gesneden met stokbrood en een groene
salade
- Tomatensaus: in pan met dikke bodem in 3 eetlepels olie sjalot en