Aantal personen: 4, hoofdgerecht


  • Ingrediënten

    • 1 dl mosterd en ± 1 eetlepel
    • 1 eetlepel basterdsuiker
    • 1 teentje knoflook, geplet
    • 1 eetlepel ketjap manis (zoete sojasaus)
    • 2 theelepels gedroogde tijm
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 4 dikke lamskoteletten
    • 1 eetlepel boter
    • 1 sjalotje, fijngehakt
    • 2 eetlepels balsamico-azijn
    • 1 pot kalfsfond (4 dl)
    • 1/8 liter slagroom


  • Bereiding:

    • De mosterd met suiker, knoflook, sojasaus en tijm mengen
    • Olie erdoor roeren tot homogene massa
    • Botje van lamskoteletten met scherp mesje schoonkrabben, schraapsel
      voor saus bewaren
    • Koteletten aan beide kanten met mosterdmengsel insmeren
    • ± 30 minuten laten intrekken
    • In boter sjalot ± 5 minuten bakken
    • Afschraapsel toevoegen, in ± 5 minuten bruin laten worden
    • Aanbaksels losroeren met azijn en bijna helemaal laten inkoken
    • Kalfsfond toevoegen en tot 3/4 laten inkoken
    • Slagroom erbij doen en zachtjes laten inkoken tot sausdikte
    • Oven voorverwarmen op 200 graden
    • Koteletten op rooster in oven leggen
    • In 8-10 minuten rose bakken
    • Saus zachtjes verwarmen en op smaak brengen met mosterd
    • Idee: serveren met gekonfijte kerstomaatjes